Vuonna 2018 Suomessa rekisteröitiin ennätysmäärä shiboja. Nämä 116 uutta shibaa yhden ainoan vuoden aikana nostivat suomalaisten shibojen kokonaisrekisteröinnit jo reippaasti yli tuhannen: tätä kirjoitettaessa rekisteröityjä shiboja on yhteensä 1 219. Mutta kuka oli suomalainen shiba numero yksi? Milloin ja mistä se maahamme saapui?

FIN MVA Manlötens Beni Hime, ”Kiva”- Suomen ensimmäinen shiba.

Vastauksia on oikeastaan kaksi. Ensimmäinen Suomeen saapunut shiba oli punainen narttupentu Manlötens Beni Hime, kutsumanimeltään Kiva, joka muutti Paimioon. Ajankohdan on täytynyt olla joko loppuvuosi 1987 tai aivan alkuvuosi 1988. Kiva syntyi Ruotsissa Manlöten-kennelissä, jolla oli erittäin merkittävä asema pohjoismaisen shibakasvatuksen alkuaikoina 1970- ja 1980-luvuilla. Tammikuussa 1988 muutti Helsinkiin punainen urospentu Manlötens Yusho eli Jusu. Koirarekisterissä Jusu on myös Suomen shiba numero yksi, joskin sen tietoihin on virheellisesti merkitty rekisteröintivuodeksi jo vuosi 1987. Todellisuudessa Jusu rekisteröitiin Suomen Kennelliitossa Marja Talvitien tarkistamana 18.1.1988.

Puolivuotias Manlötens Yusho, ”Jusu”, laivassa matkalla uuteen kotiinsa Suomeen. Kuva (c) Marjatta P.

Ruotsalainen Manlöten oli Inga ja Bror Carlssonin omistama kenneli ja karanteeniasema, jonne ensimmäiset shibat saapuivat Japanista vuonna 1972. Vuonna 1973 kenneliin syntyi koko Euroopan ensimmäinen shibapentue. Manlöten oli ruotsalaisessa shibankasvatuksessa pitkään johtava nimi, sillä uuden shibakannan suojelemiseksi narttupennut myytiin yleensä ilman jalostusoikeutta. Viimeinen Manlötens-shibapentue rekisteröitiin vuonna 2001.

Listaus Suomen 15 ensimmäisestä tuontishibasta (KoiraNet-tietokannan mukaan)

1. FIN MVA Manlötens Beni Hime (”Kiva”), punainen narttu, rekisteröity 1988, tuontimaa Ruotsi (ei jälkeläisiä)

2. Manlötens Yusho (”Jusu”), punainen uros, rekisteröity 1988 (tiedoissa virheellisesti 1987), tuontimaa Ruotsi (ei jälkeläisiä)

Jonna: ”Odotin nuorena tyttönä Messukeskuksen joulunäyttelyssä -86 silloisen basenjin ryhmäkehään pääsyä. Kehään oli tulossa myös kaunein ikinä näkemäni koira Benikatsura (om. Inga ja Bror Karlsson). Silloin tiesin, että seuraava rotu olisi shiba inu ja jollain maailman ihmeellä sain vanhemmat vakuuttuneeksi asiasta. Pitkän projektin jälkeen Jusu tuli meille 16.1.1988.

Manlötens Yusho, ”Jusu” – Suomen toinen shiba. Kuvat (c) Marjatta P.

3. FIN MVA Sekiryu Of Dairy Farm (”Saku”), punainen uros, rekisteröity 1988, tuontimaa Japani

4. C.I.B FIN MVA Taketorami Of Dairy Farm (”Fuki”), punainen narttu, rekisteröity 1988, tuontimaa Japani

C.I.B FIN MVA Taketorami of Dairy Farm, ”Fuki” – Suomen ensimmäisen shibapentueen emo. Kuva (c) Riitta Viitala

Fukin toukokuussa 1990 syntynyt punainen narttupentu Silences Kaguyahime oli ensimmäinen Suomessa päivänvalon nähnyt shibapentu. Silences-shibojen sukulinja jatkui vielä 2000-luvun alussa kennel Rusthollin pentueissa, mutta näillä shiboilla ei ole enää nykyään jälkeläisiä. 

5. FIN MVA Manlötens Imoto (”Yoko”), punainen narttu, rekisteröity 1989, tuontimaa Ruotsi (ei jälkeläisiä)

FIN MVA Manlötens Imoto, ”Yoko”.

6. Wellshim Yukari (”Yukari”), punainen narttu, rekisteröity 1989, tuontimaa Englanti

7. FIN MVA Wellshim King Of Spades (”Sami”), black & tan -uros, rekisteröity 1990, tuontimaa Englanti

8. FIN MVA Kolima Chuck Chee No-Akako (”Nipa”), punainen uros, rekisteröity 1990, tuontimaa Belgia, toisen Silences-pentueen isä

Sari: ”Nipa tuli minulle sijoituskoiraksi keväällä 1992 ja kuoli joulukuussa 2002. Nipa oli minun ensimmäinen koira. Sitä ennen perheessä oli ollut kissoja. Tuossa vaiheessa oli elämäntilanne sellainen, että voin ottaa koiran. Mietin rotua pitkään. Silloin ei ollut nettiä joten olin koirakirjojen ja harvojen näyttelyiden varassa. Shibaa en ollut nähnyt kuin kirjan kuvassa, mutta se vastasi parhaiten melko tiukkoihin kriteereihini. Sain Kennelliitosta Riitta Viitalan numeron. Pentuja oli hänellä tiedossa vain Hollannissa. Se oli minulle täysin poissuljettu ajatus. Puhelun kestäessä hän kertoi, että hänellä on pari urosta, joista toisen voisi sijoittaa minulle.

FIN MVA Kolima Chuck Chee No-Akako, ”Nipa”. Kuvat (c) Sari Tuominen

9. Holker Takaku, punainen narttu, rekisteröity 1991, tuontimaa Englanti

10. FIN MVA Mono Taifu (”Taifu”), black & tan -narttu, rekisteröity 1991, tuontimaa Tanska

11. FIN MVA Mono Uchu Daikaiju Guilala (”Ufo”), valkoinen uros, rekisteröity 1991, tuontimaa Tanska

Wellshimin puolisisarukset, Monon puolisisarukset ja Holker Takaku saivat 90-luvun alussa erilaisina yhdistelminä pentueita kenneleille Gravelbays, Marisven, Sea-Rock ja Vaahteranlehden. Ne ovat varhaisimmat suomalaiset shibat, jotka voivat edelleen löytyä uusien pentujen sukutauluista.

12. Mono Tozoku (”Zoku”/”Manu”), punainen uros, rekisteröity 1991, tuontimaa Tanska (ei jälkeläisiä)

13. FIN MVA Hweeko Akai (”Aki”), punainen uros, rekisteröity 1993, tuontimaa Hollanti

14. FIN MVA Hweeko Bijutsu Go (”Misu”), punainen narttu, rekisteröity 1993, tuontimaa Hollanti (ei jälkeläisiä)

15. Hweeko Birodo-San, black & tan -uros, rekisteröity 1993, tuontimaa Hollanti (ei jälkeläisiä)

Kennel Hweekon omistaja on ulkomuototuomari Elina Tan-Hietalahti. Osa Hweeko-shiboista on syntynyt Hollannissa, osa Suomessa. Näistä kolmesta Hweeko-täyssisaruksesta Hweeko Akai esiintyy nykyshibojen sukutauluissa Natural-kennelin kantanartun Kinkain Onohimen isänä.

Mutta olivatko 1980-luvun lopulla saapuneet shibat myös ensimmäiset suomalaiset shibat? Norjan shibayhdistyksen sivuilla voi lukea hauskan tarinan, jossa Japanissa vierailleet vanhemmat toivat pikkutytölleen mukanaan söpön lemmikkikoiran. Vuosi oli 1960, tätä epävirallista tuontia ei koskaan rekisteröity, ja koira oli black & tan -shibanarttu.

Tämä blogimerkintä on jatkuvasti päivittyvää mallia. Kerro kommenteissa, jos sinulla on muistoja, kuvia tai muuta lisätietoa Suomen ensimmäisistä shiboista! 🙂

Suuret kiitokset: Riitta, Karin, Vesku, Sari ja Jusun omistajat.

Kirjalliset lähteet: Suuri koirakirja 1991 (varhaiset shibavaliot ja omistajatiedot), Kennel Naturalin 1990-luvun nettisivusto, Suomen Shiba ry:n vanha keskustelufoorumi, Kennel Explorer’sin nettisivusto, KoiraNet-jalostustietokanta, Svenska Kennelklubben Hunddata.

2023 edit: poistettu rikkinäiset linkit, sry.

4 Comments

  1. Voi muuttaa Jusun kotipaikaksi Helsingin. Vaikka se haettiinkin lautalla, joka tuli Naantaliin. Mutta kyllä me silloin stadissa asuttiin.

    1. Haa! Kiitos tarkennuksesta ja vielä noista ihanista historiallisista kuvista! Korjaan Helsingin Jusun kotipaikaksi. Itse asiassa luin juuri vanhoja Akita & Shiba -lehtiä, ja siellä eräs shibankasvattaja mainitsi, että oli nähnyt aikoinaan Jusun Helsingissä matkustamassa bussissa. 😛

      Miten ihmeessä keksitte 80-luvun lopulla että edes on olemassa semmoinen koirarotu kuin shiba?

      Satu

      1. Odotin nuorena tyttönä Messukeskuksen joulunäyttelyssä -86 silloisen basenjin kanssa ryhmältään päästä. Kehään oli tulossa myös kaunein ikinä näkemäni koira Benikatsura (om. Inga ja Bror Karlsson).

        Silloin tiesin, että seuraava rotu olisi shiba inu ja jollain maailman ihmeellä sain vanhemmat vakuuttuneeksi asiasta. Pitkän projektin jälkeen Jusu tuli meille 16.1.1988 🙂

        1. Aivan ihana ja myös Suomen shibahistorialle merkityksellinen muisto! Kiitos sen jakamisesta!

          Satu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *