Shibakirjasto

Rakennetaan shiboille fyysinen rotukirjasto. Nettisivuja tulee ja menee, eikä etenkään kuvat välttämättä tallennu Waybackmachineen. Koirakirjoista voi oppia, minkälaisia shibat on ennen olleet ja mitä ne on merkinneet ihmisille.

Ota yhteyttä, jos olet kiinnostunut jostain tietystä shibasta tai teemasta, niin katsotaan, mitä näistä löytyy. Suomalaisittain kuulostaa omituiselta, mutta japanilaisissa shibakirjoissa ei oikeastaan käsitellä kenneleitä ja kasvattajia, eli yksittäisten koirien perusteella mennään. Olen ite kiinnostunut vanhojen Koiramme-lehtien shiba/akita/jne.-maininnoista, Manlötens-shibojen kuvista sekä Benimarun kuvista.


  Päivitetty: 27.12.2023

  Japanilaiset teokset

  日本の犬と狼 (Japanilaiset koirat ja sudet, 1964)

  NIPPO:n perustajan Dr. Hirokichi Saiton teos. Käsittelee todella syvällisesti japanilaiskoirien historiaa ennen 1900-lukua sekä rotumääritelmän perusteita. Lopussa on Hachikolle omistettu osuus. Kuvituksessa lähinnä vanhoja (siis oikeasti vanhoja) taidekuvia koirista.

  日本犬中小型読本 (Pienen ja keskikokoisen japanilaiskoiran lukukirja, 1965)

  Sisältää eri japanilaisrotuihin perehtyneiden kirjoittajien tekstejä useista aiheista. Käsittelyssä kaikki muut japanilaisrodut paitsi akita. Koiraesittelyissä poikkeuksellisen yksityiskohtaiset tiedot. Hurja määrä sukupuita.

  日本犬 ガイドブック (Japanilaiskoiran opaskirja, 1967)

  Tietokirja japanilaisrotujen omistajille. Sisältää myös ajankohdan mainoksia.

  日本犬 (Japanilaiset koirat, 1972)

  Massiivinen valokuvakirja/tietokirja japanilaisroduista. Värivalokuvia jopa 1960-luvulla syntyneistä koirista, näyttelyiden ulkopuolella. Kuva töpöhäntäisestä shibasta löytyy tästä kirjasta.

  柴犬 (Shiba Inu, 1974)

  Shibaharrastajan käsikirja, vuosipainos 1974. Sisältää tekstejä vähän kaikesta mahdollisesta, mm. terveysosion. Sisältää myös katsauksen shibojen historiasta ja nykytilanteesta Japanin eri alueilla. Runsaasti kuvia.

  日本犬名犬写真集4 (Japanilaiskoirien valokuvakirja 4, 1976)

  Valokuvakokoelma kaikkien japanilaisrotujen näyttelytähdistä 70-luvun puolivälissä. Koirista on tarjolla sukutaulut sekä tuomarien ja omistajien kommentteja. Valokuvakirjoja on useita eri julkaisijoilla. Tämä näyttäisi olevan ”Lemmikkikoiran ystävät”-julkaisusarjaa.

  日本犬保存会創立五十周年史 (NIPPO:n historia 50-vuotisjuhlavuonna, 1978 (?))

  Nämä monsterit sisältävät NIPPO-julkaisuja ja muuta materiaalia yhdistyksen perustamisesta 50-v juhlavuoteen asti. Kirjat etenevät vuosikohtaisesti.

  天然記念物日本犬 (The Lives of Japanese Dogs, 1985)

  Valokuva- ja tietokirja japanilaisroduista näyttelytoiminnan ulkopuolella. Sisältää paljon metsästysaiheista materiaalia ja kuvia alkuperäisistä japanilaiskoirista.

  日本犬写真集 第4巻 (Japanilaiskoirien valokuvakokoelma 4, 1990)

  Värivalokuvia näyttelykoirista ja edustuskoirista 80-luvun loppupuolelta. Myös kennelmainoksia. Suurin osa on shiboja. Kishujen kuvat on jostain syystä mustavalkoisia. Julkaisija Yes PR/Beauty Publishing (?).

  柴犬研究六十年 (60 vuotta shibatutkimusta, 1995)

  Alkuperäisen NIPPO-aktiivin ja sittemmin SHIBAHO:n perustaneen Mr. Nakajon teos. Todennäköisesti paras ja yksityiskohtaisin kuvaus shibojen sodanjälkeisistä kantakoirista. Sisältää myös ”jomonshibojen” kehityshistorian. Runsaasti kuvia ja sukupuita.

  往古日本犬写真集 (Vanha japanilaiskoiran valokuvakokoelma, 2002)

  Sisältää valtavan määrän ilmeisesti uniikkia valokuvamateriaalia erilaisista japanilaiskoirista (myös kyläkoirista, koshinkoirista ja mikawankoirista) jopa sotaa edeltävältä ajalta.

  日本犬の誕生 (Japanilaisen koiran synty, 2017)

  Moderni retrohenkinen historiakirja. Kuvitus on vanhaa mustavalkoista, mutta japanilaista koiraa kuvaillaan nyt objektiivisemmin kuin NIPPO:n alkuajoilla.

  Länsimaiset teokset

  Hundkalendern 1976

  Ruotsinkielinen. Sisältää artikkelin Inga Carlsonin shiboista, jotka olivat Euroopan ensimmäiset tunnetut tuontishibat.

  The Total Shiba (1997)

  Englanninkielinen. Erittäin kattava amerikkalaisten shibakasvattajien kirjoittama tietokirja. Sisältää kuvallisen listauksen USA:n ensimmäisistä shiboista.

  Japanese Dogs (2003)

  Japanilaisten tekijöiden englanniksi käännetty teos. Sisältää perustietoa (sekä japanilaisen näkemyksen) eri roduista. Paljon värivalokuvia.

  Empire of Dogs: Canines, Japan, and the Making of the Modern Imperial World (2011)

  Englanninkielinen. (Huom! Akateemista englantia.) Mielenkiintoinen ja erittäin yksityiskohtainen tietoteos, joka käsittelee japanilaiskoirien historiaa 1800- ja 1900-luvuilla suhteessa kolonialismiin ja kansallisaatteen heräämiseen.

  Hachiko: Solving Twenty Mysteries about the Most Famous Dog in Japan (2017)

  Englanninkielinen. Uskomattoman yksityiskohtainen elämäkerta Hachi-akitasta. Pyrkii myös kumoamaan tiettyjä Hachista esitettyjä väitteitä, liittyen todennäköisesti mm. ylläolevaan Empire of Dogsiin.