Seesam aukene!
Viikonlopun väripostauksessa seesamishiboja. Seesamit on monella tavalla mielenkiintoisia. Nykyshiboilla on kaksi erilaista väritystä, joita molempia kutsutaan seesamiksi. Yhteistä niille on ”päässä asti mustaa punaruskean päällä” -värisävy. Mustan kuvioinnin rajat ja voimakkuus on eri. Värin aiheuttava geenimuoto on eri. Värin kehittyminen pentuiässä on eri. Jako seesamiin, punaseesamiin ja mustaseesamiin näyttää mielivaltaiselta myös NIPPO:n omassa materiaalissa. Selvin ja yksinkertaisin tapa erottaa seesamityypit olisi mielestäni tämä:
Luulen, että japanilaiset näkevät värityksissä mustaseesaminsiemeniä. Länsimaisten rotujen samoissa väreissä on nähty varjostumista ja riistaa. Piti vielä tarkistaa, mitä Ali Baba sanoo ovella japaniksi, ja kyllä se on sielläkin Hirage goma! Seesami koirien yhteydessä kirjoitetaan joko katakanoilla ゴマ tai kanjeilla 胡麻.
Seesamishiboja näkee shibahistoriassa niin harvoin, että niitä on helppo kerätä alusta asti. Tai olisi, jos mustavalkokuvista saisi jotain tolkkua.
Vuosikirjojen seesamishibat oli siinä 1928-1978. Asiat ei toki saa olla tylsän helppoja, mutta ehkä NIPPO ois voinut merkitä koirien tietoihin myös niiden värin?
Missä vaiheessa seesamigeenit on palautuneet shiboihin sodan jälkeen? Siinä sisäsiittoisessa Naka-poppoossa ei ole voinut olla, en kerta kaikkiaan usko. Punaisia ja mustia on näkynyt, ja molemmat seesamit dominoi mustaa, joten kai ne edes joskus olisi tulleet esiin säilyneissä valokuvissa. Mustaseesami lienee palautunu moneen kertaan shikokulta mutta missä koirissa punaseesamin geeni seikkaili sota-aikojen ja penikkataudin läpi? Olisin odottanut näkeväni enemmän niitä kuin mustaseesameja, mutta ehkä ne voi jäädä huomaamatta mustavalkokuvissa. Löysin kyllä muutamia epäilyttäviä yksilöitä.
Sattumaa vai jokin merkitys sillä, että nämä oli kaikki narttuja?
Luulen, että Yurin ”satulakuviossa” on kyse siitä, että pohjavilla on irtoamassa lavoista ja lonkista ja satulan kohdalta jo irronnut, jolloin se kohta näyttää tummemmalta kuvissa.
Joo, joku luonnollinen selitys on järkevämpi kuin ”taas yksi uusi mutaatio A-lokuksen värigeenissä.” Pitää muutenkin kerätä erilaisten seesamien värikuvia eri karvankierron vaiheissa ja muuntaa ne greyscaleen että oppii paremmin bongaamaan ne mustavalkokuvista.
-Satu
Shikokuilla oli käyttölinjassa vielä suht hiljattain umpimustia. https://yazutengu.blog.ss-blog.jp/index/42 blogissa löytyy kuvia. Näyttävät olleen a/a mustia sillä saman metsästäjän koirissa oli paljon tummia sudenvärisiä mustien lisäksi.
Mielenkiintoinen löytö! Eka kerta kun näen modernin täysmustan japanilaiskoiran. Sotaa edeltäviltä ajoilta on valokuvia valkokirjavista mustavalkoisen näköisistä koirista, joilta oon huonolla menestyksellä yrittänyt tiirailla tan-merkkejä. Nuo 70-luvun väritaulukon mustat shikokut on hyvinkin voineet olla a/a-mustia.
Satu