”Erinomaisen tyyppinen.”

”Erittäin hyvä rotutyyppi.”

”Blogin ensimmäinen koiranäyttelypostaus.”


Seuraa koiranäyttelyjargonia. Mitä tarkottaa tyyppi tai rotutyyppi? Onko näille termeille edes yhtä selkeää määritelmää? Kiinnostuin aiheesta joskus, ja ekana tuli vastaan koirarotujen jako laukkatyyppiin, ravaajatyyppiin ja voimatyyppiin. Niissä arvioitiin koiran sivukuvasta säkäkorkeuden ja rungon pituuden mittasuhdetta, jalkojen kulmautumisen voimakkuutta sekä hintelää vs. järeää yleisolemusta. Shiba ei sopinut mihinkään perustyyppiin.


Kuitenkin shiba-rodulle on olemassa ihanteellinen sivukuva (siluetti), josta käy ilmi nuo mainitut ominaisuudet.


Sitten on olemassa termi nimeltä rotumerkit. Jos siluetti on ”isot jutut” niin rotumerkit on varmaankin ”pikkujutut”. Minkälainen häntä, kuono, silmät, karvanlaatu ja väri tekee koirasta shibaksi tunnistettavan. Sitä en tiiä, lasketaanko myös liikkumistapa ja luonne rotumerkkeihin. Niitä ei voi havainnoida kuvista.


Siluetti ja rotumerkit yhteenlaskettuna muodostaa sitten sen rotumääritelmän tyypin, jota koiranäyttelyssä arvioidaan. Tämä käy järkeen, mutta ei se, että jonkun tuomarin sanotaan pitävän samassa rodussa sen ja sen tyyppisestä koirasta. Tyypin käyttö on mielestäni todella hämärää D:


Ehkä rotutyypin käsite tuntuu hankalalta, koska shibat ja muutkin rodut on omana aikanani jo olleet ns. valmiita? Lähtökohtaisesti shiban kyllä tunnistaa Suomessa shibaksi, eli oon nähnyt vain rotutyypillisiä shiboja. Ensimmäisessä NIPPO-näyttelyssä 1928 yksi ainoa shiba vastasi japanilaiskoiralle keksittyä rotutyyppiä. Mitä vikaa niissä kaikissa muissa oli? Pitkiä selkiä, tappijalkoja, luppakorvia, roikkuvia häntiä, liikaa pehkoa/nahkaa? Voisi olla hauska järkytys nähdä niistä kuvia : D Varmana jalostus on sillon alussa tuntunut innostavalta, kun ne halutut ominaisuudet on saatu vähitellen ilmestymään kaikkiin uusiin pentuihin.

Entsyymi vastaa omaan silmääni hyvin nykyisen ihanneshiban siluettia.
Tiikerin aikuisiän siluetti lähenee mielestäni jo voimarotua. Jotain tapahtui sillon kun Tiikeri täytti kaksi. Sen kesän aikana sille tuli kilo painoa lisää ja rintakehästä kasvoi massiivinen tynnyri. Sillä seurauksella, että jalat näyttää nyt liian lyhyiltä suhteessa säkäkorkeuteen kun vertaa Entsyymiin. Shibojen historiassa näkyy tätä mallia, ja oon miettinyt että…

Ehkä tällasia pieniä japanilaiskoiria on joskus jollain Japanin alueella jopa suosittu? Ennen kuin näyttelyt lukitsivat nykyisen siluetin. Keksin heti käyttötarkoituksen, ja se on ekonominen vahti/suojelukoira. Staffithan on säkäkorkeudeltaan vaan shiban kokoisia. Ainakin Tiikerin kanssa käveleminen pimeällä tuntuu eri tavoin turvalliselta. Se painelee etunenässä kuin vankka jyrä. Tsyymin kepeä ravi pitkillä koivilla ei todellakaan aiheuta samaa efektiä, ei vaikka se olisi isompi uros.

Shiban ja akitan hypertyyppi

Jo kadonneen (?) Shiba Inu et Chiens Japonais -blogin -otsikkokuva. Creditsit tekijöille ja kuvaajille.


Archiveen on tallentunut hurjan mielenkiintoinen artikkeli koirarotujen muuttumisesta. Nykyihmisten mielestä pyöreys on söpöä, ja myös shibat on joutuneet söpöysjalostuksen kohteeksi. Pyöreys saavutetaan sillä, että kaikki ulokkeet kuten jalat, korvat ja kuono kutistetaan minimiin, ja pörheä karvanturrukka viimeistelee muodon. Nuo saksanpystykorvat on kirjaimellisesti muutettu palloiksi? 😮 Akitat on jo menetetty (mä luulin että oudosti yläviistoon osoittavat ”nokat” olivat omia näköharhojani mutta ne onkin totta…), ja nykyshibojen tavoitteellinen jalostus näyttää olevan matkalla kohti samaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *