Nyt hypätään taas aikajanalla taaksepäin kohti japanilaiskoiran ensimmäistä mediaesiintymistä Suomessa. 60-luvun lopulla on voinut ihailla akitan kuvaa Maailman koiraroduissa. Japaninpystykorva (Akita-Inu) on rotuoppaan ainoa koira, joka on saanut kokonaan oman sivun ja suuren kuvan.


Esittelyteksti on tosi mielenkiintoinen. H. Santo voisi olla Hirokichi Saito. Jotain englanninkielistä nihonkeninfoa on tuolloin 1957 täytynyt rantautua länsimaihin. ”Rotu”jako isoon, keskikokoiseen ja pieneen japanilaiskoiraan on toteutettu siten, että keskikokoisia on kuvauksen perusteella edustanut hokkaidonkoira rotunimellä Nippon-Inu.


Ja mikawankoira mainittu. 😀 Hassua, että se on otettu mukaan japanilaisiin koiriin. NIPPO inhosi mikawankoiraa ja nimenomaan ei laskenut sitä nihonkeniksi. Olisiko tämä jokin lost in translation -juttu, ja mikawankoira on esitelty negaationa mutta päätynyt lännessä japanilaisroduksi.


Otsikkoon liittyen: Shiba-Inun käyttötarkoituksessa mainitaan pikkujyrsijöiden ja tuhoeläinten metsästys. Vihdoinkin! Mulla on yksi perusinnokas ja yksi erittäin kiihkeä jyrsijänmetsästäjä, jolla saalistusmoodi jotenkin naksahtaa päälle. Jos ne ulkoilisivat vapaana pihapiirissä, niin jyrsijäkannan verotus olisi varmaa. En tienny, että koira edes voi olla niin kissamaisen nopea ja ketterä kuin Entsyymi havaitessaan että jokin vipeltää koirapuistossa. Nykyisin shiboista mainitaan metsästyskoiratausta, mutta terrierirotujen barn hunt -tyyppinen jyrsijänmetsästys voisi olla näille yhtä rodunomainen ja helpommin toteutettava harrastus.

Sitten 70-luvun alussa on voinut ihailla piirroskuvina akitaa, hokkaidonkoiraa ja shibaa Maailman koiraoppaassa.

Näyttäisi olevan sama akita kuin edellisessä valokuvassa. Jostain syystä ainu (joka joko on tai ei ole sama kuin nykyinen hokkaidonkoira) nostettiin aikoinaan esiin keskikokoisena japanilaiskoirana. Jotain suomalaisiin vetoavaa siinä ainakin oli.

Shiba Inu, oletko sinä inspiroitunut nykyshiban kantaisän Naka Gon kuvasta? Koska olisi aika siistiä, jos se olisi jossain muodossa käynyt Suomessa jo kauan sitten. Shibojen käyttötarkoitus on jälleen vahinkoeläinten pyytäjä.


Akitakuvan ansiosta japanilaiskoiran ensimmäinen mediaesiintyminen Suomessa siirtyi nyt vuoteen 1967. Koiramme-lehdessä ihmeteltiin eksoottisia hollanninpystykorvia, paitsi Hans Lehtinen mainitsi nähneensä ensimmäisen eurooppalaisen akitakasvattajan akitoja näyttelymatkalla Saksassa. Ja miten niitä oli markkinoitu? No työkoirina tietenkin.

Bonus: Lisäsin Facebookin puolelle ryhmän Shibojen historia vähän kätevämmäksi raakakuvapankiksi. Tunnistamattomia koiria ja muita mysteerijuttuja ajalta ennen 2000-lukua voi myös laittaa sinne.

2 Comments

  1. Jenkeissähän tuota jyrsijöiden metsästystä jo harrastetaankin keskikokoisten japsien toimesta – Ja varmasti myös shibojen. Käsittääkseni suht suosittukin harrastus siellä päin.

    1. Tämä laji pitäisi saada kunnolla rantautumaan Suomeen. Talvioloihin voisi kehitellä version, jossa stunttirotta sätkii ja piipittää yliäänellä hangen alla. Omani reagoivat mielestäni liikkeeseen ja ääneen. En osaa sanoa herättääkö pelkkä kuolleen jyrsijän haju vaistot. Laitan stunttirotan toteutuslistalle.
      Satu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *