Siirry sisältöön

Varvasanomalia – koiratieteen sivuutettu kasvuhäiriö

Japanilaisten shibakirjojen innoittamana katsaus shiban lyhytvarvasanomaliaan. 80-luvun näyttelyshibojen kuvissa tulee vastaan yllättävän monia etukäpäliä, joissa voi kuvitella näkevänsä lyhentyneitä reunavarpaita. Käpälän asento ja kuvakulma toki vaikuttaa siihen, miltä varpaat näyttää.

Riippumatta siitä onko nämä nimenomaiset varpaat todellisuudessa anomaalisia vai ei, niin shiboissa esiintyy lyhytvarpaisuutta. Myös Suomessa, koska aiheesta oli taannoin juttu Shibasanomissa. Jos nyt on niin, ettei poikkeavat varpaat Japanissa ole estäneet koiran palkitsemista näyttelyssä (ainakin oikean yläkulman käpälä näyttää oikeasti vähän omituiselta) niin onko se ihme, jos lyhytvarpaisuus on säilynyt rodussa.

Lyhytvarpaisuus ja lyhytsormisuus eli brakydaktylia tunnetaan myös ihmisillä ja on hyvin karakterisoitu ilmiö. Jokin varpaan/sormen luuosista ei kasva normaalisti tai puuttuu kokonaan, jolloin varvas/sormi jää muita lyhyemmäksi. Ominaisuutta aiheuttavia geenivirheitä on tunnistettu monia, ja niistä useimmat periytyvät joko dominoivasti tai dominoivasti epätäydellisellä penetranssilla (jolloin voi käydä vaikka niin, että mummolla, isällä ja lapsenlapsella on kaikilla sama peritty geenivirhe mutta vain mummolla ja lapsenlapsella se ilmenee lyhyenä sormena).

Sitten koirien varvasanomaliatutkimusten pariin!

...

Joita ei ole olemassa.

Oikeasti. Olisin kuvitellut, että nämäkin koiran luuston osat olisivat olleet kiinnostava tutkimuskohde, etenkin kun niissä selvästi esiintyy sitä houkuttelevaa poikkeavuutta normaalin lisäksi. Harkitsin jo, että laitan aprillipäivänä varvasnivelten röntgenin uudeksi PEVISA-terveystarkiksi. Löytämäni koirien brakydaktyliaa käsittelevät tai edes sivuavat tutkimukset on tässä:

On ollut vuosi 1957, ja lyhytvarpaisten mutanttikoirien stokki on ollut tarjolla tutkimuksiin. Näyttää siltä, ettei näistä koskaan julkaistu tutkimusta. Periytymistavaksi mainitaan resessiivinen, mutta ken tietää. Silti, mielenkiintoinen löytö tieteen historiasta.

Sitten hypätään vuoteen 2021, ja löytyy paperi nimeltä Four Unusual Cases of Congenital Forelimb Malformations in Dogs. Neljä kuvailtua eturaajaa on jo selvästi epämuodostuneita, mutta lyhytvarpaisuus mainitaan yhtänä esimerkkinä asioista, joista on tarjolla surkean vähän tietoa tai tapauskertomuksia. Siis että toissavuonna oli asia vielä näin.

Yksittäinen tapauskertomus Symmetrical brachydactyly in a dog vuodelta 2017 kuvailee Maremmano-abruzzese -rotuisen koiran, jonka käpälistä on lyhentyneet kaikki "kämmentä" ja sormia vastaavat luut.

Ja 2016 oli kuvailtu kolme erilaista käpälän epämuodostumaa Congenital deformity of the distal extremities in three dogs. Yksi epämuodostumista näytti päälle päin vain lyhytvarpaisuudelta mutta röntgenkuvan perusteella olikin kasvanut kaksi varvasta yhteen. Jälleen on korostettu sitä, että käpälän ja varpaiden kasvuhäiriöiltä puuttuu koirilla yhtenäinen ja selkeä nimeäminen ja luokittelu.

Siinä ne taisi olla. Kaikissa on kuvailtu, miltä näyttää yksittäisten koirien epämuodostuneet käpälät röntgenkuvassa. Ei ole olemassa geenitutkimusta, perinnöllisyystutkimusta tai tietyn rodun varvasanomalian yleisyyttä selvittänyttä tutkimusta. Science, you fail. Onko koirien varpaat todella niin mitätön aihe? Tuntuu hölmöltä, että koirien värejä, joilla ei ole yleensä mitään merkitystä niille itselleen, kyllä tutkitaan innokkaasti.

Koska tiede tuotti pettymyksen, niin käännytään varvasanomaliaa nähneiden koiraharrastajien puoleen. Snautsereilla ja pinsereillä lyhyet varpaat näyttää olevan tuttuja. Kääpiöpinserien uusimmassa JTO:ssa mainitaan rodun varvasanomaliasta, että

 • Luovutusikäisessä pennussa anomalia ei vielä näy vaan käy ilmi 3-6 kk iässä, kun varvas jää kasvussa muista jälkeen.
 • Anomalian vakavuusaste [tulkitsen, että varpaan lyhyys] vaihtelee ja voi pahimmillaan vaikuttaa koiran liikkumiseen, altistaen myös nivelrikolle.
 • Pidetään perinnöllisenä mutta periytymistapa ei ole tiedossa.

Ajattelin, että mulla olisi enemmän sanottavaa aiheesta. Mainitut tutkimukset löytyy otsikot googlaamalla, ja lisäluettavaa kannattaa enemmin etsiä eri rotujen kasvattajien ja harrastajien parista. Googlessa short toe anomaly dog toimii paremmin kuin brachydactyly.

4 thoughts on “Varvasanomalia – koiratieteen sivuutettu kasvuhäiriö

 1. Varvasasiaa

  veikkaan että ongelmana jalostuksen puolella saattaa olla myös se haluttu pieni ja söpö "kissankäpälä" minkä johdosta ei olla osattu erottaa mikä on hyvä ja terve varpaan malli koirilla

  Vastaa
  1. Satu

   En ihmettelisi. Shibassa on eliöksi aika monta muutakin määriteltyä osaa ja kaltevuuskulmaa vailla järkevää funktiota.

   Vastaa
 2. Laura Perkinson

  Hello:
  You present a amazing color chart and info on the short toe! thank you for posting this.

  Since it seems you are up on Shiba colors, I was wondering if you have any info you found about the AW gene ( wolf gene) I have been in this breed over 34 years and until 8 years or so ago we never saw this color. so anything you may have I would appreciate

  Vastaa
  1. Satu

   Hi! Thank you for visiting my blog, even though it's mostly Finnish. As for the agouti type sesame color in Shibas: judging by old black and white photographs, it was originally present in the breed (or rather, in the dogs that were registered as small-sized Japanese dogs). But I don't believe it was present in the post-war foundation stock of the modern Shiba. It seems plausible that the agouti allele has been re-introduced into Shibas several times since then, most likely by small-sized dogs with Shikoku ancestors.

   I went through some old photo books and NIPPO year books 1928-1978. There were a few agouti colored Shibas that did well in dog shows, one in the 1950s and then three more in the 1960-1970s. Judge's comments mention that the color was considered rare. You can find the photos here: https://shibalogia.info/?p=2173

   As for anything between 1978 and 2000, when the first famous "modern" agouti sesame Shiba apparently was born, I have no idea. I have some photo books of Japanese show dog Shibas from the 80s but haven't seen any agouti sesames there. Of course this doesn't rule out their existence, and red and red sesame (widow's peak) Shibas can carry the agouti allele. Looks like the color has become very popular in the Western world in the 2010s.
   Satu

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *