Vitososan triviat on peräisin Nihon Ken Guide Bookista (1967). Tämänkaltaisten koirakirjojen konseptia ei ole Suomessa koskaan ollut. Tällä kertaa painopisteenä kaikki muut kuin viralliset pönötyskuvat.

Tunnista pikkuiset

”Ylhäällä on jotain kivaa!” Odotuksen ilo on taltioitunut kuvaan ja välittyy vielä puolen vuosisadan päähän. Mutta minkä rodun pentuja nämä on?

Kuivamuonaa japanilaiskoiralle

Japanilainen tuotantoeläinrehun valmistaja Nihon Nosan Kogyo on osallistunut koiranruokamarkkinoille Dog Bit -kuivamuonalla. Mainoksen mukaan nappula on sisältänyt pääasiassa liha- ja maitotuotteita, sinimailasen jyviä, hiivaa, sinimailasen lehtijauhoa, vitamiineja ja kivennäisaineita. Sinimailanen eli alfalfa on hernekasvi. Mä naiivisti ajattelin, että japanilainen kuivamuona pohjautuisi riisiin. Jonkinlainen sukséé Dog Bit on ollut, koska sama firma valmistaa edelleen eläinrehuja tuotantoon ja lemmikeille.

Ulkomaisia hoitotuotteita

Voisin vannoa, että näitä ihan samoja mainostettiin saman aikakauden Koiramme-lehdessä suomalaisille. Tarjolla on ollut erikoisruokaa iho-ongelmiin, maidonvastiketta vastasyntyneille sekä erilaisia turkinhoitotuotteita.

Nainen ja akita

Harvinainen kuva! Nihonkenitkin oli alkujaan miehinen juttu. Tulee mieleen hevosmiehet mutta koiraversiona. Jos koiran kanssa esiintyy vanhassa kuvassa ihminen, niin se on lähes varmasti mies. Joskus harvoin lapsi. Naista ja japanilaiskoiraa esittäviä kuvia en muista aikaisemmin nähneeni.

Koiranäyttelyssä 60-luvulla

Kehässä akitoja. Huomaa esitystapa. Koiraa ei todellakaan namiteta.

Seesamishiba Yuwa

Perun puheeni siitä, ettei tällä kertaa tulisi pönötyskuvia. Tässä on nyt kolmatta kertaa periaatteessa sama kuva Yuwasta, mutta valotus ja kontrasti on ollut joka kerta erilainen. Ja joka kerta jään ihmettelemään, että kumpaako seesamityyppiä Yuwa nyt sitten edusti. Tekstissä se on taas punaseesami, mutta en ole enää aikoihin luottanut siihen, miten vanhassa materiaalissa jaotellaan eri seesamit ja sashiget.

Japanilaismallinen koirankoppi

Shibatkin oli ulkokoiria. Jokin ilmastollinen eroavaisuus Suomeen on pakko olla selityksenä sille, että häkit ja kopit on Japanissa irti maanpinnasta.

”Treenin jälkeen.”

Paras tilannekuva koko kirjassa!

Tokoilevat japanilaisrodut

Palveluskoira, akita, palveluskoira, shiba. Kukaan ei ollut vielä päättänyt, ettei japanilaisrotuja voi kouluttaa. Ehkä Inga Carlssonin japanilainen työtoveri näytti hänelle juuri tämän kuvan?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *