Kennelliitto aikoo pistää KoiraNetin uusiksi loppukesästä, joten on aika ottaa kaikki irti nykyisestä jalostustietojärjestelmästä. En ole vieläkään toipunut siitä, miten täydellisesti MyDogDNA:n tietokanta tuhottiin samassa tilanteessa. Netistä löytyy jo hyviä perusohjeistuksia pennunetsijöille, joten tässä keskitytään erikoisempiin asioihin, jotka on omasta mielestäni olleet hauskoja tai hyödyllisiä. Suosittelen läppärin tai pöytäkoneen käyttämistä.

Paluu alkujuurille

Tästä linkistä pääsee shibapentueiden etusivulle. Se näyttää uusimmat rekisteröidyt pentueet. Ylälaidan linkeistä saa klikattua esiin neljän edellisen vuoden pentueet. Kato mitä osoiterivillä sillon tapahtuu. Rodun kasvatushistoriaa pääsee tutkimaan kauemmaksi, kun muuttaa osoitteesta käsin tuon katseltavan vuoden. Tämä näyttäisi olevan KoiraNetin ainoa keino löytää rodun kaikki pentueet miltä tahansa vuodelta. Samalla tavalla voi katsella varhaisimpia tuontikoiria.

Tehtävä: etsi KoiraNetistä ensimmäinen suomalainen akitapentue. Vihjeeksi että tervemenoa, vastaus ei löydy vuodesta 1990.

Valkoisen shiban jalostuskäyttö

Vaatimaton pieni linkki kätkee taakseen hyödyllisen hakulomakkeen. Alasvetovetovalikosta voi esimerkiksi katsella kaikki mahdolliset värit, jollaisiksi shiboja on aikojen saatossa rekisteröity.

Tehtävä: tutki valkoisia shiboja. Miten monella valkoisella shiballa on pentuja ja minkä värisiä niistä on tullut? Tehtävä 2, päättele rekisterinimistä, mikä sana on ”valkoinen” japaniksi.

Varo matadorien duplikaatteja

Tuontirekkauksissa ei ole keinoa kontrolloida samojen sukupuukoirien monistumisia. Jos nimi ja/tai rekisterinumeron kirjoitusasu on yhtään erilainen, niin kuin japanilaisten nimien translitteroinneissa monesti on, niin koira rekisteröityy eri yksilöksi (vai onko tämä miten tapauskohtaista…?) Joskus sukupuukoirien tietoihin on syötetty niiden NIPPO-numerot. Nämä on superhyödyllisiä, koska ne kumoavat kielimuurin. Jäljitin aikoinaan Tiikerin japanisuvun NIPPO-numeroiden perusteella.

Tässäkin piileksii NIPPO-rekisterinumero. Ne tunnistaa muodosta kirjain + pieni luku + isompi luku. Kirjain ja pieni luku viittaavat koiran rekisteröintivuoteen japanilaisessa keisarikalenterissa. Esimerkiksi vuosina 1989 – 2018 rekisteröidyn koiran vuositunnuksessa on H-kirjain. KoiraNetissä ei välttämättä näy kirjainosaa.

Koujinryuu on nykyshibojen kolmen matadoriuroksen väritrion punainen jäsen. Mun nähdäkseni se pahin.

Tehtävä: miten monena koirana Koujinryuu esiintyy KoiraNetissä? Tehtävä 2, montako sellaista tuontikoiraa löydät viimeisen 5-10 vuoden ajalta, jotka ei levitä eteenpäin tämän pullonkaulauroksen geenejä ja geenivirheitä? Onko tuolta edes mahdollista enää välttyä?

Kolmasosapennut

Pakollinen numeerinen jalostushifistely. Ehkä se ainoa oikeasti merkityksellinen statsi näistä, mutta myös helposti käsitettävä. Miten isoja pentueita eri rotuiset rotukoirat saa? Löytyy päävalikon kohdasta Tilastot –> Jalostustilastot, ja sen jälkeen pitää valita Vuositilasto ja asettaa vuosiväli. Haussa kestää sitten hetki.

Tehtävä: tutki shibojen pentuekokoja vuosien 1990 ja 2024 välillä. Mitä huomaat ja mistä se johtuu?

Todelliset suomiseesamit?

Loppuun mun suosikki-ilmiö KoiraNetin sukupuusta. Ohjeistuksena nyt vaikka Shibapedigreen kuvallisen sukupuun rinnakkainen käyttö. Seesamishiboja oli Euroopassakin jo kauan ennen näitä uusia AG-mustaseesameja, jotka käsittääkseni on alkujaan jonkin sortin shikokuristeytyslinjoja. Uros nimeltä Vormund Rising Star on selvästi ollut tärkein SY-punaseesamia levittänyt jalostuskoira, mutta mistä se sen geenin on saanut? Siitäpä jäljittämään. Mikä kiinnostavaa, niin varhaisimpien suomalaisten shibojen Wellshim Yukari oli ”ylenevässä polvessa” läheistä sukua Vormund Rising Starille. Molemmat löytyvät KoiraNetistä.

Tehtävä: selvitä mikä yhteys oli Wellshim Yukarilla ja Vormund Rising Starilla.

Miten lähellä oli, ettei koko suomalainen shibahistoria alkanutkin punaseesamishiboilla? Minusta tämä oli hauska havainto, koska geneettiset seesamit oli pitkään niin harvinaisia ja mustalla sävyttyneitä punasia pidettiin seesameina. Tai siis ylenkatsottiin ”suomiseesameina”, pyh. Mutta mitä jos ne olikin totta?

Valokuva Wellshim Yukarin omistajan kirjoittamasta artikkelista. Kuka sinä olet ja olitko sittenkin oikea punaseesami. Kuva: Matti Räsänen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *