Valokuvakirjan yllätyslöytö ”Pieni Tiikerityttö” vahvistaa vihdoinkin brindleshibojen myytin. Niitä on joskus ollut olemassa, kasvatettu ainakin tässä yhdessä kennelissä ja jopa palkittu NIPPO-näyttelyissä. Koira on NIPPO-rekisteröity pieneksi japanilaiskoiraksi ja sen isän sukupuu on ehtaa sodanjälkeistä Naka Go -klaania. Itse asiassa Naka näkyisi sukupuussa, jos siihen olisi piirretty neljäs isoisoisovanhempien sukupolvi. Emon puolella (alhaalla) näkyy lähes pelkkää Kurata No -tunnistetta (倉田), joissa on ”Tora”-nimien perusteella ollut brindlekoiria jo monen sukupolven ajan.

Brindlevärin genetiikkaa on käsitelty aiemmin. Nyt riittää tietää, että se periytyy dominoivasti verrattuna brindlettömään. Raidoittuminen näkyy parhaiten punaisissa koirissa, mutta myös bläkkärit raidoittuvat tan-merkeistä ja urajiroista. Japanilaisroduissa vain valkoinen voi kantaa brindleä ns. salaa. Shibojen sodanjälkeisessä Naka Go -kantakoirissa ei ole näkynyt brindleä, joten se lienee ilmestynyt tähän linjaan kainkoiraristeytyksellä. Periaatteessa geeni olisi voinut tulla myös kishulta, hokkaidolta tai akitalta, mutta kai tuntuu loogisimmalta pienen kokonsa takia.

Kysymys kuuluu, että mitä Pienen Tiikeritytön brindlelinjalle tapahtui? Koirahan on kaunis kuin mikä! Silti jäljelle jäi vain myytti. Olen hurjan iloinen, että tällainen kuva on tallentunut. Jos japanilaisrotujen keskinäiset risteytykset tulevat taas hyväksytyiksi, niin Tiikerityttö todistaa, ettei shiba x kai ole mitään uutta auringon alla.

Koiran tiedot:

Nimi: Kurata No Kotorame (?) Go 倉田の小トラ女号

Kenneli: Honma ほんま

Syntymäaika: 1.3.1970

NIPPO-rekisterinumero: 76027 (pienet)

Väri: Tiikeriraitainen

Emo: Kurata no Otora (?) Go 倉田の於とら号

Isä: Kurata No Ishi Go

Isänisä: Ichiroku Go Akaishisou eli tämä koira, enkä epäile polveutumista:

Kurotora shibaversiona

Tämäkin ”Musta Susi” on brindleshiba, mutta niin tiheästi raidoittunut, että näyttää mustalta. Rekisteröity kuitenkin tiikeriraitaisena. Tällä kertaa Kurata No -koiria löytyy isän suvusta. Suluissa oleva kennelnimi 臨海城 (? ? linna?) on eri kuin edellinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *