GenetiikkaVärikartatVärit

Värikartta shibapentueille 4 (punainen x mustaseesami)

Lisää puuttuvia shibojen väriristeytyksiä. Miten suuri todennäköisyys jokaisella yksittäisellä pennulla on olla tietyn värinen, kun vanhempien E-lokus ja A-lokus tunnetaan? A-lokuksen osalta kartassa on käytössä uudempi luokittelu, joka erottaa punaseesamit punaisista.

E-lokus: E = värillinen, e = valkoinen

A-lokus: DY = punainen, SY = punaseesami, AG = mustaseesami, BB = black & tan

Nelososassa punaisen ja mustaseesamin yhdistelmiä eri kantajuuksia. Shiboilla mustaseesami voi kantaa A-lokuksessa vain itseään tai bläkkäriä, joten vaihtoehdot vähenevät.

Kun kumpikaan vanhempi ei kanna valkoista

Mitään muuta kantamaton punainen shiba ja se yleisin eli bläkkäriä kantava mustaseesamishiba saa 100% punaisia pentuja. Pennuilla on 50/50 mahdollisuus olla mustaseesamin tai bläkkärin kantajia, ja edelleen bläkkärin kantaminen näkyy punaisella ilman valkoisen kantamista usein mustana sävytyksenä selässä.

Mitään kantamaton punainen shiba ja tuplamustaseesami saa 100% punaisia pentuja, jotka on kaikki mustaseesamin kantajia.

Punaseesamia kantava punainen shiba ja bläkkäriä kantava mustaseesamishiba saa punaisia ja punaseesameja pentuja. Jep, genetiikan ihmeet.

Punaseesamia kantava punainen shiba ja tuplamustaseesamishiba saa punaisia ja punaseesameja pentuja, jotka kaikki kantavat mustaseesamia. Eipä saatu vieläkään mustaseesamia näkyviin jälkeläisissä.

No nyt. Mustaseesamia kantava punainen shiba ja bläkkäriä kantava mustaseesamishiba saa 50/50 punaisia ja mustaseesameja pentuja. Nämä on joko mustaseesamin tai bläkkärin kantajia.

Mustaseesamia kantava punainen ja tuplamustaseesami saa punaisia ja mustaseesameja pentuja. Kaikki kantavat mustaseesamia.

Punainen ja mustaseesamishiba, kun molemmat kantavat bläkkäriä, saa punaisia, mustaseesameja ja mustia pentuja. Tällainen risteytys on luultavasti tämän setin yleisimpiä tosielämässä.

Bläkkäriä kantava punainen ja tuplamustaseesami saa punaisia ja mustaseesameja pentuja.

That’s it!

Kun toinen vanhempi kantaa valkoista

…eli on E-lokuksen osalta genotyyppiä E/e. Sillä ei ole väliä, kumpi vanhempi on valkoisen kantaja. Samat prosentit on edelleen voimassa A-lokuksen perusvärin osalta, mutta joka pennulla on myös 50% todennäköisyys olla valkoisen kantaja. Mustaseesamista ja bläkkäristä valkoisen kantajuuden erottaa yleensä helposti paljon laajemmasta valkoisesta urajirosta. Valkoisia pentuja ei synny.

Kun molemmat vanhemmat on valkoisen kantajia

E/e x E/e. Samat taulukon prosentit A-lokuksen perusvärin osalta, mutta joka pentu on nyt 50% todennäköisyydellä valkoisen kantaja, 25% todennäköisyydellä ei ole valkoisen kantaja, ja 25% todennäköisyydellä A-lokuksen väri peittyy valkoisen alle (genotyyppi e/e).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *