GenetiikkaVärikartatVärit

Värikartta shibapentueille 3 (punainen x punaseesami)

Lisää shibojen väriristeytyksiä. Miten suuri todennäköisyys jokaisella yksittäisellä pennulla on olla tietyn värinen, kun vanhempien E-lokus ja A-lokus tunnetaan? A-lokuksen osalta kartassa on käytössä uudempi luokittelu, joka erottaa punaseesamit punaisista.

E-lokus: E = värillinen, e = valkoinen

A-lokus: DY = punainen, SY = punaseesami, AG = mustaseesami, BB = black & tan

Kolmososassa risteytellään punaista ja geneettistä punaseesamia eri kantajuuksilla. Punaseesami on vähän hankala esimerkkikuvissa, koska tietoa eri kantajuuksien vaikutuksista ei juuri ole. Tuplapunaseesami SY/SY on taulukoissa vaaleampi kuin muut, mutta perusteena tälle on toistaiseksi tasan yksi koira.

Kun kumpikaan vanhempi ei kanna valkoista

Mitään kantamaton punainen shiba ja bläkkäriä kantava punaseesamishiba saa 100% punaisia pentuja. Jokaisella pennulla 50/50 mahis kantaa punaseesamia tai bläkkäriä, ja bläkkärin kantamiseen voi viitata musta sävytys selässä.

Mitään kantamaton punainen shiba ja mustaseesamia kantava punaseesamishiba saa 100% punaisia pentuja. Jokaisella pennulla 50/50 mahis kantaa punaseesamia tai mustaseesamia, ja näiden kantamista ei ilmeisesti voi päältä päin erottaa. Tuntuu muuten jotenkin hullulta, että punaseesami voi peittää paljon tummemman mustaseesamin ilmentymisen, mutta niinhän se on myös punaisen ja bläkkärin kanssa.

Mitään kantamaton punainen shiba ja tuplapunaseesamishiba saa 100% punaisia pentuja, jotka kaikki kantavat punaseesamia.

Punaseesamia kantava punainen shiba ja bläkkäriä kantava punaseesamishiba saa punaisia ja punaseesameja pentuja. Punaseesamit voi olla tummempaa tai vaaleampaa (tupla-SY) mallia.

Punaseesamia kantava punainen shiba ja mustaseesamia kantava punaseesamishiba saa punaisia ja punaseesameja pentuja. Kaikki punaiset pennut kantaa jompaakumpaa seesamilajia, ja punaseesamit voi olla tummempaa tai vaaleampaa mallia.

Punaseesamia kantava punainen shiba ja tuplapunaseesamishiba saa punaisia ja tuplapunaseesameja pentuja. Tämä on taas mallia genetiikan ihmeelliset risteytykset, joissa vanhemmat saavat vain itsensä kaltaisia jälkeläisiä. Siis parin värigeenin osalta.

Mustaseesamia kantava punainen shiba ja bläkkäriä kantava punaseesamishiba saa punaisia, punaseesameja ja mustaseesameja pentuja. Eli kyllä, punaiselle ja punaseesamille voi syntyä myös truu mustaseesami pentu.

Punainen shiba ja punaseesamishiba, kun molemmat on mustaseesamin kantajia, saa punaisia, punaseesameja ja mustaseesameja pentuja. Kaikki punaiset on jommankumman seesamivärin kantajia.

Mustaseesamia kantava punainen ja tuplapunaseesami saa 50/50 punaisia ja punaseesameja pentuja. Tämä on niitä taikaristeytyksiä, joissa haalean tuplapunaseesamin pitäisi parantua tummemmaksi. Lieneekö testattu kertaakaan käytännössä : D

Punainen ja punaseesamishiba, kun molemmat kantavat bläkkäriä, saa punaisia, punaseesameja ja bläkkäreitä pentuja. Bläkkärit on ilman valkoisen vaikutusta yleensä tummempaa mallia.

Bläkkäriä kantava punainen shiba ja mustaseesamia kantava punaseesamishiba saa punaisia, punaseesameja ja mustaseesameja pentuja. Kaikki punaiset on jommankumman seesamilajin kantajia.

Bläkkäriä kantava punainen shiba ja tuplapunaseesamishiba saa punaisia ja punaseesameja pentuja. Kaikki punaiset on punaseesamin kantajia, ja punaseesamien pitäisi jälleen olla tummempaa eli parempaa mallia verrattuna tuplaseesamivanhempaansa.

Kun toinen vanhempi kantaa valkoista

Koska punainen ja punaseesami voi perin ärsyttävällä tavalla kantaa lähes mitä tahansa ja koska eri värikomboja syntyy valkoisuus huomioiden lähes yhtä paljon kuin aiemmin kahdella punaisella (ellei peräti enemmän?), niin otetaan käyttöön mielikuvitus. Samat taulukot siten, että toinen vanhempi (ihan sama kumpi) on E-lokuksen osalta valkoisen kantaja E/e ja toinen ei-kantaja E/E. Prosentit pysyvät ennallaan mutta kaikenvärisillä pennuilla taulukossa on nyt 50% mahdollisuus olla valkoisen kantajia. Niillä on yleensä joka värissä laajempi ja kirkkaampi urajiro. Valkoisia pentuja ei synny.

Kun molemmat vanhemmat kantavat valkoista

Kummankin vanhemman E-lokus on muotoa E/e. A-lokuksen osalta prosentit on edelleen samat, mutta näkyvä väri voi olla myös valkoinen. Nyt taulukon kaikenvärisillä pennuilla on 50% mahdollisuus olla valkoisen kantajia, 25% mahdollisuus olla olematta valkoisen kantajia, ja 25% mahdollisuus periä se pikku-e molemmilta vanhemmilta niin että valkoisuus estää A-lokuksen värin ilmenemisen.

Värikennelissä on luvattoman ahdasta, eikä tässä edes näy koko stokkia! Pidän varuilta mukana myös aiempien testiristeytysten värivirheelliset yksilöt. Oikeastaan halusin risteytysprojektilla totuttaa itseni uusiin DY/SY/AG/BB-genotyyppeihin, ja se on selkeästi alkanut toteutua. DY on Ay:n tilalla ollut jotenkin vaikein tajuta, AG aw:nä ehkä luonnollisin (agouti).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *