Pennun hankintaYleinen

Myydään tiristettyjä shiba pentuja 2024

Kun olet ostamassa pentua, niin ota selvää, milloin pentusi emolla on vasta ollut edelliset pennut.

Elämme vuotta 2024 länsimaissa. Ei ole enää järkiperustetta toiminnalle, jossa joka emosta tiristetään ahnaasti seuraava satsi pentuja heti edellisten perään.

Koiran tiineys, raskauspahoinvoinnilla tai ilman, kestää kaksi kuukautta. Seuraavat kaksi kuukautta emo omistautuu hormonien ansiosta pienille pennuilleen. Imettää niitä. Hätäilee vaistomaisesti niiden takia. Pennut on sen prioriteetti. Suosittelen tekemään päässälaskun, minkälaisen tauon emo on saanut tiineyksiltä ja imetyksiltä ja pentumismoodilta, jos pentueiden syntymäpäivissä on esimerkiksi viiden kuukauden väli. Mä saan tulokseksi yhden kuukauden eli peräti 30 päivää.

DNA-pohjaista elämää ei ihminen voi oikeasti hallita, ja rotukoirat ilmiönä on loppunsa edellä. Mutta suunnitelmallinen tiristäminen on 100% ihmisen päätösvallassa oleva asia. Tämän käsittämiseen ei tarvitse opiskella perinnöllisyystiedettä tai kasvattaa koiria vaan ihan maalaisjärki riittää.

Kennelliittojen kattojärjestö FCI:n upouusilla nettisivuilla linjaus näyttää nyt tältä.

Muita varoitusmerkkejä:

  • Liian halpa (alle tonni) tai liian kallis (3-4 tonnia) pentu.
  • Ällösöpöt pentumainokset. Täydellisyyden kulissit, somet täynnä kauniita kuvia. Jatkuva itsekehu tai itsekorostuksen tarve. Liika idealismi. Jos kyseessä aloitteleva koirankasvattaja niin tämä viimenen on todennäköisesti OK.
  • Kasvattaja, joka käyttäytyy asiattomalla tavalla aiempia kasvatinomistajiaan kohtaan, ja useammallakin jo vanhemman kasvatin omistajalla on samasta henkilöstä yhtä huonoja kokemuksia. Tällaiset koirankasvattajat kiepauttavat asian vakuuttavasti niin, että vika on kaikissa niissä eri (usein sairaiden) kasvattien omistajissa. Näistä kannattaa ehdottomasti kysellä shibalenkeillä ja tarvittaessa perääntyä ajoissa. Koirankasvattajien ei kuulu lähetellä pelottavia paskanhokemisviestejä.
  • Epärealistinen ”Shiba on terve rotu.” Nykyinen shiba-rotu on luotu niin harvoista kantakoirista, että samat geenit pyörivät kaikissa shiboissa. Valitettavasti mukaan on osunut myös sairausgeenejä, joiden vaikutus hyppii sukupolvien yli. Lähtökohtaisesti mikään puhdasrotuinen shibapentue ei ole turvassa seuraavilta. Allergiat (iholla, suolistossa tai molemmissa). Hajoavat polvet. Oudot pelkotilat. Kivesvika.
  • Epärealistinen ”Jalostuskoira ei voi periyttää ongelmaa x, kun ei sillä itsellään ole sitä.” Sukusoluja ei voi nähdä päällepäin, ja täydelliselläkin koiralla voi olla jollain tavalla huonot sukusolut. Jälkeläisnäyttö muutamassa eri pentueessa kertoo jalostuskoiran sukusoluista jo jotain.
  • Epärealistinen ”Suomalaiset shibat eivät saa lisääntyä.” Kuitenkin pitäisi jollain tavoin saada maailmaan seuraava sukupolvi lisääntymään saman tiukan seulan läpi. Umpikuja ratkaistaan sillä, että 1-2 sukupolven välein tilaillaan uudet postimyyntipennut ulkomaisista tuotantohäkkilöistä. Niiden sukulaiset on tyypillisesti mallia ”tutkimatta ja tietämättä terve”. Sitten näitä järkyttävän sisäsiittoisen rodun tuntemattomia sukuja yhdistellään jopa omaa eettistä koirankasvatusta julistaen. Pentuja ei välttämättä synny enää lainkaan ja surullisimmillaan ne kuolevat käsiin. Rodun tulevaisuus näyttää entistäkin huonommalta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *