Eletään vuotta 1931. Japanilaisten koirien suojelijat tekevät töitä hartiavoimin etsiessään jäljellä olevia alkuperäiskoiria syrjäseuduilta. Puhdasverisiltä vaikuttavat japanilaiskoiraa edustavat yksilöt on kiven alla. Kunnes sitten lakimies Tasuke Adachi, japanilaiskoiran ystävä, näkee vilaukselta tiikeriraitaisen pystykorvan Yamanashin alueen pääkaupungissa Kofussa. Tutkimusretki vuoristoon paljastaa, että kokonainen pieni populaatio samoja tiikeriraitaisia metsästyskoiria on säilynyt vaikeakulkuisissa vuoristokylissä. Mr. Adachi hankkii itselleen kaksi tällaista koiraa, 3-vuotiaan uroksen Danin (ダン号 ) ja 1-vuotiaan nartun Kichiin (キチイ号), ja perustaa kainkoirien suojeluyhdistyksen KKA:n. Koiria kutsutaan tuolloin nimellä kainjapanilaiskoira.

Dan Go. Ehkä Dania voi pitää ensimmäisenä kainkoirana? Dan kunnostautui metsästyskoirana, oli käytössä KKA:n kantauroksena ja pystyi mm. kiipeämään kahden metrin kiviseinän yli.

NIPPO:n perustaja Dr. Hirokichi Saito kiinnostuu kainkoirista ja käy itse kierroksella Yamanashin vuoristokylissä. Dr. Saiton matkakertomus löytyy aivan NIPPO:n vuosikirjojen alkuvuodesta 1932. Google Lensin (!!!) perusteella Dr. Saito havainnoi, että…

  • Kylissä näkyi kolmea koiratyyppiä, pientä shibaksi luokiteltavaa mallia sekä kahta erilaista kainkoiraa: ronskimpaa villisianmetsästäjää ja sirompaa kauriinmetsästäjää.
  • Kylästä toiseen liikkuminen vuoristossa oli ihmiselle vaikeaa, ja kainkoirien uskomaton ketteryys samassa maastossa teki vaikutuksen.
  • Kainkoirilla näkyi kolmea erilaista raitaväritystä, ne samat, jotka on edelleen käytössä. Dr. Saito arveli raidallisuuden sopivan hyvin vuoristomaisemassa metsästävälle koiralle.

Ja mikä merkittävintä, tässä oli nyt vihdoin se japanilaiskoira, jota NIPPO oli etsinyt. Ne vastasivat japanilaiskoiran silloista ideaalia, niissä näkyi jo rotutyypin yhtenäisyys, koirayksilöitä oli PALJON, ja jos Japani tarvitsisi funktionaalista koiraa, niin se olisi kainkoira. Dr. Saito toteaa (tai no Google Lens toteaa), ettei minkään muun etsintäretken tulos ollut vielä ollut yhtä hyvä kuin tämä.

Sittenkö kaikki oikeasti kaatui NIPPO:n ja kainkoirien osalta kymmeneen senttiin eli väärään säkäkorkeuteen?

Tässä kuitenkin kuvia Dr. Saiton matkakertomuksen yhteydestä NIPPO:n vuosikirjasta 1932. Koska mulla ei ole erillistä KKA-materiaalia, niin nämä tulee olemaan varhaisimmat kainkoirat, mitä blogilla on tarjota.

Pienempi on kainkoiran urospentu, isompi on aikuinen shibanarttu. Eivät siis sukua. Kuva on otettu Naradan vuoristokylässä.

No nyt! Pojan isä oli metsästäjä, joka ilmeisesti toimi Dr. Saiton oppaana vuoristossa. Kuvauspaikka Naradan kylä.

Tora Go, 10-vuotias villisian metsästykseen käytetyn koiratyypin edustaja Hirabayashin kylässä.

John Go. Myös villisikalinjainen metsästyskoira. Kuvattu Aoyagin kylässä.

Danin poika Jin. Syntynyt Kofussa eli kaupungissa. Emoa ei mainita, mutta voiko se olla muu kuin se Kichii? Jin on joka tapauksessa aivan ensimmäisiä KKA-kasvatteja. Korvakin nousi myöhemmin pystyyn.

Pochi Go. 5-vuotias uros. Ilmeisesti yksi niitä koiria, jotka olivat syntyneet vuoristossa mutta ”adoptoitu” kaupunkiin KKA:n jäsenille.

Chii Go. 4-vuotias uros, jolla erityisen hurja luonne ja karkea turkki. Metsästyskäytössä.

Dr. Saiton kainkoira?

Siirrytään vakkarilähteeseen eli Vanhan japanilaiskoiran valokuva-albumiin. Sieltä löytyy tämmöinen kaunis raitapaita mielenkiintoisella kuvatekstillä. Google Lensin perusteella Dr. Hirokichi Saito olisi ihastunut tähän koiraan jollakin matkallaan ja saanut koiran itselleen ja antanut sen nimeksi Hyaku Go, koska se muistutti häntä fiktiivisestä varashahmosta tunnetussa japanilaisessa romaanissa. Hyakun syntymävuodeksi mainitaan 1931, ja Dr. Saito lahjoitti sen myöhemmin KKA:n käyttöön.

Raidaton protokainkoira?

Mitä mä näen? Tämä koira löytyy Vanhan japanilaiskoiran kuva-albumista kainkoirien yhteydestä. Mutta missä sen raidat! Kuvatekstissä tuotantoalue on Yamanashi, syntymävuosi Showa 4 eli 1929, isän nimi Chin ja emon nimi Tora, eli ainakin emo on nimen perusteella ollut tiikeriraitainen. Voiko se akatoraväritys näyttää kuvassa näin vaalealta? Meillähän ei ookkaan vielä nihonkenien vanhoissa mustavalkokuvissa riittävästi värimysteerejä.

2 Comments

  1. Kainkoirissa ilmenee myös kerman väriä vaikkakaan se ei olekaan sallittu. Voisiko tuo raidaton olla siis tämä kerman värinen?

    1. Kerma kävi itelläkin mielessä, mutta sitten tuo häntä, jossa uskon näkeväni mustaa pigmenttiä. Ellei se ole pienen ihoalueen somaattinen mutaatio. Tai joku varjostuma. Vaihtoehto B, Tora-vanhempi on ollut mix, jolla geeneissä brindle/raidaton, jolloin pentu voisi olla raidaton punainen. Jos nyt oli niin, että brindlen periminen toteutuu tavanomaisen värigenetiikan kaavalla kuten vaikka E/e. En ole ihan varma koska siinä on niitä muita outouksia. Brindlen periytymisestä näkyi muuten tosi varhaisia mainintoja, joissa todettu että kaiken maailman pointteritkin muuttuu tiikeriraitaisen koiran kanssa sekoitettuna tiikeriraitaisiksi. Silmäilen vielä uudestaan tekstin läpi koska joskus siellä on lisäinfoa kuvista. Maailman ensimmäinen kuva kermakainkoirasta ois aika kiva.
      Satu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *