GenetiikkaVärit

Arvoituksellinen urajiro (U-lokus)

Vapun väripostauksen aiheena urajirot. Urajiro on terminä kuin koiramaailman karaoke – japanilainen sana, joka on omaksuttu länkkärimaailmassa koirien yleiseen värigenetiikkaan. Ei aivan suoraan, koska englanniksi näkee puhuttavan, miten koira ”on urajiro” kuten koira on vaikka punainen.  Japanilaisrotujen näyttelyarvosteluista voi myös lukea kehisparkojen arvailuja kirjoitusasulle. Urajiron kirjaimellinen merkitys on alapuolen valkoinen (ura + shiro, josta tulee yhdyssanassa jiro). Villieläimillä kuvion nimi on vastavarjostuminen.

Minoshiba näyttää, minkälainen olisi punainen shiba ilman urajiroa. Rinnan valkoinen piirto on pintoa. Urajiroa on kaikki tuo vaalea/valkoinen väri shiban poskissa, rinnassa, vatsapuolella ja pöksyissä. Punapigmentti on haalistunut niissä kohdissa lähes valkoiseksi. Erona kirkkaanvalkoisiin pintokuvioihin on juurikin pigmentin olemassaolo. Minoshiba lisenssillä (c) iStockPhoto/Jonnyjto, shinshushiba (cropattu) (c) Yuya Tamai from Gifu, Japan, CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0, via Wikimedia Commons.

Porsastelijan urajiro (useimmat punaiset)

Parin valokuvakirjan selaamisen tulos: kuvittelen näkeväni shiboilla kahta erilaista urajiromallia. Punaisilla yleisin malli on poskien ja kurkun parta, sen alla kärjellään seisova kolmio ruokalappuna ja alimpana symmetrinen rusettikuvio. Punaisilla on todella paljon vaihtelua siinä, erottuuko nuo toisistaan vai ovatko sulautuneet yhteen. Ylhäällä vasemmanpuoleisella shiballa erottuu hyvin ruokalapun ja rusetin rajat. Oikeanpuoleisella ne on yhdistyneet.

Siipiveikon urajiro (bläkkärit ja jotkut punaiset)

Bläkkäreillä on aina erilliset urajiron osat. Joillain punaisillakin näkyy tätä mallia (punaisen shiba kuva (c) MrSilesian, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons), myös Tiikerillä, ja mietin voiko se liittyä bläkkärin kantamiseen ilman valkoisen kantamista. Ero syntyy siitä, että ruokalapusta on jäljellä vain siipimäiset reunat eikä aina niitäkään. Jos bläkkärillä on yhtenevän valkoinen rinta, niin asialla on pintogeeni. Samoin rusetin ”jalat”, kuten oikeanpuoleisella bläkkärillä kuvissa, on oman arvioini mukaan pintoa. Ilmiölle on tarjottu uskottavaa selitystä, joka on se, että…

Urajiroa voi kehittyä vain punapigmentin alueille

Rottweiler näyttää, minkälainen olisi black & tan -shiban väritys ilman urajiroa. Parta ja rinnan valkoinen rusetti mätsäävät noihin tan-merkkeihin. Ilmeisesti urajirogeeni pystyy haalistamaan vain punapigmenttiä. Eli mihin kohtaan urajiroa onkin menossa, niin se tulee näkyviin vain, jos samassa kohdassa on jo punaista. Mustalle se ei mahda mitään. Rotikkaa cropattu (c) https://www.flickr.com/photos/azuaje/, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons.

Vaihtoehtoinen selitys punaisten shibojen ruokakalapulle: poskien ja kurkun parta jatkuu kolmiomaisena todella alas ja sulautuu siipiin.

Bläkkärin yhtenäinen urajiro

NIPPO-päänäyttelyssä palkittu shiba 1950-luvulta. Ollaan filosofisen kysymyksen äärellä: saako se alapuolen valkoinen muodostua pintovalkoisesta, ja onko se silloin urajiro vai ei.

Seesamien urajiroja

Punaseesamien ja mustaseesamien urajirot voi olla kumpaa tahansa mallia. Liittynee geeniyhdistelmiin ja etenkin valkoisen kantamiseen. Kaikkein tummimmilla mustaseesameilla urajiroja on usein hankala erottaa.

Perätuhdon urajiro

Tätä tulee harvemmin ajateltua. Näin arkipäiväinen näky, jota shibanomistaja pitää itsestäänselvyytenä, on urajiron ansiota. Bokserin punaisuus tulee samasta geenistä kuin shiban punaisuus (dominanttikeltainen), mutta bokserilla ei ole urajiroa. Bokserin valkoiset kohdat on pintoa.

Bokserin kuva: Mostafameraji, CC0, via Wikimedia Commons. Kuvaa cropattu pienemmäksi.

Urajiro on moderni vaatimus

Japanilaiskoiran ensimmäinen rotumääritelmä, se jonka NIPPO itse lähetti englanninkielisenä länsimaihin, ei mainitse urajiroista vielä mitään. Samoin ensimmäisten vuosikymmenien näyttelyvoittajissa näkyy todella mustia koiria. Punaisten vanhoja mustavalkokuvia ei ole järkeä katella. 

Nykyisin urajiro on mukana rotumääritelmän väreissä. Urajiro on samalla yks selitys valkoisen näyttelyshiban ongelmaan. Valkoista ei mainita väreissä muttei myöskään virheissä, mutta urajiron puuttuminen on yksiselitteinen poikkeama rotumääritelmästä.

Onko esim. tämä näyttelyvoittaja ollut varsinainen black & tan vai onko tan-merkit olleet jo valkoiset?

Jossain vaiheessa päätettiin, että NIPPO:n alaisilla japanilaiskoirilla kuuluu olla urajiro. Syy on mulle epäselvä. Ehkä ne näyttivät paremmilta? Erottuivat vielä enemmän länsimaisista koirista? Luonnoneläinten vastavarjostuksen ihannointi? Joku tollanen. Alkuperäisten japanilaiskoirien värityksistä ei ole säilynyt tietoa, joten niihin tuskin on vedottu.

Tuntematon U-lokus

Lokussarjan oletusotsikko johtaa tällä kertaa harhaan. Sorry! Urajirogeeniä ei oikeasti ole vielä löydetty. Periaatteessa se voisi olla myös variantti tai varianttisarja jo tunnetuissa värilokuksissa (E ja A tulee ekana mieleen). Näyttäisi siltä, että shibavanhemman ja muunrotuisen vanhemman pennuissa urajiro ennemmin katoaa kuin säilyy, eli olisiko resessiivinen ominaisuus. Lisäksi shibojen osalta on selvää, että urajiroon vaikuttaa valkoisen kantaminen E-lokuksessa.

Tiikerin pentuaikojen puistokaveri, joka oli roturisteytys shiba x ehkä eurasier? Hitto kun en muista. Siitä tuli nyt se legendojen hopeaseesami. Minusta sillä on myös urajiro. Ei näistä geeneistä ikinä tiiä. Tollasia voisi hyvin kasvattaa kun shibojen sisäsiittoisuus alkaa lopullisesti tympiä.

Nämä murvelot täyttää tässä kuussa 8 ja 6. Entsyymi kantaa valkoista, mutta ei ole vielä saanu sitä valkoista geishamaskia, joka ulottuu kuonon ja silmien yli. Luulen että sitä suojelee mustaseesamin kantaminen. En tiiä liittyykö geishamaskit suoraan urajirogeeniin. Värikästä vappua meiltä!

Lähteitä ja luettavaa (urajirosta ei ole olemassa varsinaista tutkimustietoa)

http://www.doggenetics.co.uk/albino.html

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *