Miten yleistä allergisuus on? Osa 3
Allergiasarjan kolmososa kokoaa arviot allergiashibojen ja muiden allergiakoirien yleisyydestä. Aihe on mielestäni tosi hankala. Eläinlääkärien tilastoihin eivät kuitenkaan päädy kaikki lievemmät kutisijat. Tiikeri pärjäsi ekana allergiakesänään shampoopesuilla ja antihistamiinilla. Yleisiin terveyskyselyihin taas valikoitunee vastaajat. Arvelen, että someaktiivisuusvaiheessa olevat nuorten koirien omistajat osallistuvat niihinkin herkemmin, joten koirat ei ole välttämättä vielä ehtineet aloittaa allergiaoireilua.
Iho-oireilun (CAD, canine atopic dermatitis) yleisyyden osalta löytyy helmikuussa julkaistu katsausartikkeli (Drechsler et al.), johon koottu seuraavia lukemia. Mitä näistä nyt voi sanoa.
- Vuonna 1987 USA:ssa isolla yliopistollisella eläinklinikalla 18.8 % koirapotilaista oli iho-oireilevia, ja näistä 12.7 % atopiakoiria.
- Vuonna 1995 USA:ssa 52 eri klinikalla yhteensä 31 000+ koirapotilasta, joissa allergisen ihotulehduksen osuus oli 4.7 %.
- Vuonna 2018 Brasiliassa yhen ihoklinikan 456 iho-oireisesta koirasta 25.65% oli atopiakoiria.
Ja lähdekritiikkiä myös tutkimusjulkaisuja lukiessa
Ne on (ainakin toistaiseksi) ihmisten kirjoittamia. Vertaisarvioitsijat on myös ihmisiä, eivätkä välttämättä hoksaa kaikkia ongelmakohtia. Tuohon Brasilian tutkimukseen viitattiin itse asiassa tällaisella lauseella: A recent retrospective study from a teaching hospital in Brazil reports an upward trend in diagnosis of CAD with 25.65% AD cases of all the dogs examined. Tuohan näyttää siltä, että kaikista koirapotilaista neljäsosa olisi atoopikkoja. Oli pakko tarkistaa alkuperäinen tutkimus, ja sieltä kävi ilmi, että ne ”all dogs examined” tarkotti tosiaan ihoklinikalle hakeutuneita koiria. Asia muuttuu silloin merkittävästi.
Lisää lukemia
- Vuosina 2005-2010 Brasiliassa pieneläinsairaalan ihotautien osastolla 1 462 koirapotilaalla atopiadiagnoosin osuus 36.1% (528/1462).
- Jo alkaa valjeta, miksi atopian yleisyyden arviointia pidetään nykyisin vaikeana. Jos ne hakeutuvat suoraan iho-oireisiin erikoistuneille eläinlääkäreille, niin lukema on alakanttiin ”yleisesti eläinlääkäreissä” ja hirvittävästi yläkanttiin niillä ihoklinikoilla.
- Lisäksi: mikä lasketaan atopiadiagnoosiksi? Esimerkiksi Tiikerille ei ole tehty allergiatestejä, koska ei ole mitään merkitystä, alkaako sitä kutittaa touko-kesäkuun vaihteessa saraheinä vai kenties nurmirölli, kun kummaltakaan ei pysty ulkona välttymään. Mutta sen takia Tiikerin +1 ei ehkä olisi mukana atopiakoirien tilastoissa.
Shibojen ihot ja suolet on pilalla
Näitä voisi halutessaan ehkä kaivella eri maiden JTO:iden vastineista. Suomessa vuoden 2019 terveyskyselyn laajaan kysymykseen ”Onko koiralla ollut allergiaoireita?” oli kyllä-prosenttina 28 %, mutta näissä näytti olevan samassa sekä iho- että vatsaoireet ja myös ruoka-aineallergiat. Vaikka samaa immuunijärjestelmän ongelmavyyhtiä ne kaikki todennäköisesti on. Varsinaisten atopiadiagnoosien osuus oli 6 %.
Terveyskyselyjen valikoitumisongelman takia annan ite enemmän painoarvoa sille hälytyskelloja soittavalle ilmiölle, että shibojen iho- ja suolisto-ongelmista on julkaistu niin paljon tutkimuksia. Oon sanonut saman ennenkin ja käsitellyt näitä blogissa jo aiemmin, mutta voisin linkittää niitä tähän yhteenvedoksi. Karmein löytö oli tuo purebred Shiba Inu colony -paperi, jossa saman japanilaisen kennelin 53 shibasta ainakin 9 todettiin atoopikoiksi. Pennutetaanko niitä siellä surutta?
Suomessa jalostusohjelmissa on perinteisesti kiinnostuksen kohteena KoiraNetin kirjaimet ja numerot. Ne liittyvät luihin ja niveliin ja ovat edes jossain määrin objektiivisia ja tilastoitavissa ja vertailtavissa saman rodun yksilöiden kesken. Niistä ei vaan löydy yhtään shibakohtaista tutkimusta.
2014: Fluoxetine (SSRI) treatment of canine atopic dermatitis: a randomized, double-blind, placebo-controlled, crossover trial (tosin shibat jättivät tutkimuksen kesken masennuksen takia)
2011: A retrospective study in 21 Shiba dogs with chronic enteropathy
Wabi-sabi
Wabi-sabi on japania. Termiä on vaikea ellei mahdoton avata ulkomaalaiselle, mutta usein sitä kuvaillaan sellaisilla sanoilla kuin ’kauneuden näkeminen epätäydellisyydessä’, ’kauneuden näkeminen luonnon kiertokulussa, ikääntymisen ja kulumisen merkeissä’. Kuihtunut kukka voi olla kaunis ja arvokas, kuten tuo meidän äitienpäivästä asti koko kesän kukkinut samettiruusu. Ehkä kortisonin kuihduttama koira voi myös olla kaunis ja arvokas.
Lähteitä ja luettavaa:
Canine Atopic Dermatitis: Prevalence, Impact, and Management Strategies (Drechsler ym., 2024)