Shibojen allergiatTerveys

Shibojen uusi atopiaoireiden arviointimenetelmä cAD EASSI – Osa 4

Allergiasarja jatkuu upouuden atopiatutkimuksen myötä. Japanilaisessa tutkimuksessa on selvitetty siedätyshoidon vaikutusta allergialääkityksen tarpeeseen pitkällä aikavälillä. Osallistuneista atopiakoirista 11/21 on ollut shiboja. Mikä kiinnostavaa, niin tutkimusta varten on kehitetty uusi allergisten iho-oireiden pisteytystaulukko. Sille on annettu nimeksi tuo ”cAD EASSI” eli Canine Atopic Dermatitis Eczema Area and Severity for Shiba Inu. Koska shiba on Japanin suosituin atopiarotu.

Taulukko (c) Nagata M, Kozakai J, Yoshida A, Kameyama K, Oboso H, Muto H, et al. Immunotherapy using pullulan-conjugated Der f 2 allergen in canine atopic dermatitis: An anti-inflammatory agent-sparing approach. Vet Dermatol. 2024; 00: 1–10. https://doi.org/10.1111/vde.13315 (CC BY-NC 4.0)

Tollasia arviointitaulukoita on totta kai ollut jo aiemminkin, vaikka blogissa ei ole vielä niihin perehdytty. Tällä hetkellä käytössä on CADESI-4 eli Canine Atopic Dermatitis Extent and Severity Index-4. Shibojen uusi taulukko pohjautuu siihen, mutta ottaa huomioon myös silmänympärysten allergiset iho-oireet. Öö ja taulukkoa voi kaiketi käyttää myös muille koirille kuin shiboille, vaikka onkin niiden mukaan nimetty. Erythema = punoitus ja lichenification = jäkälöityminen eli iho paksuuntuu ja tummuu. Silmänympärykset, kuono/huulet, sisäkorvanlehdet ja varpaanvälit pisteytetään.

Mä en enää edes muista, monesko tutkimus shibojen allergiaoireiluista tässä on. Nyt niillä on oma atopiataulukko. Mä en ite varmasti enää uskalla ottaa uutta shibaa. Sit jäin miettimään, että onko ne ”allergisen näköset silmät” vain shiboilla poikkeavan yleiset vai minkä takia tuo CADESI ei jo niitä ole huomioinut. Pisteytykset on muuten sitä varten, että voidaan jotenkin arvioida numeerisesti atopian uusien hoitokeinojen tehoa tai tehottomuutta, kun niitä kehitetään. Tai en ainakaan usko, että yksittäisille atopiapotilaille eläinlääkärissä enää pisteytyksiä aletaan tehdä, jos klinikalle on tarvinnut hakeutua.

Tutkimuksen varsinainen tulos oli se, että siedätyshoito pistoksilla (pölypunkkiallergeeni) vähensi merkitsevästi lääkityksen tarvetta eli oli kannattavaa. Otoskoko tosin oli aika pieni.

Lähteitä ja luettavaa

Immunotherapy using pullulan-conjugated Der f 2 allergen in canine atopic dermatitis: An anti-inflammatory agent-sparing approach (Nagata ym., 2024)

Validation of the Canine Atopic Dermatitis Extent and Severity Index (CADESI)-4, a simplified severity scale for assessing skin lesions of atopic dermatitis in dogs (Olivry ym., 2014)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *