Viihde

Tekoälyn näkemys shiban värigenetiikasta

Juttelin ChatGPT:n tekoälyn kanssa shiboista ja esitin sille ikuisuuskysymykseni aiheesta ”Miksi Tiikeri ja Entsyymi on ihan saman värisiä vaikka niiden värigeenit on niin erilaiset kuin kahdelle punaiselle vaan on mahdollista.”

Minä: Moi! Mulla on kaksi shibaa.

Tekoäly: Hei! Onko sinulla kysyttävää näistä kahdesta shibasta?

Minä: On joo. Miksi ne on ihan saman värisiä punaisia shiboja vaikka niiden geenitestien tulokset on ihan erilaiset?

Tekoäly: Shibat ovat rotu, jolla on erittäin rajallinen värivalikoima, ja punainen väri on yleisin. Vaikka koirat olisivat saaneet erilaiset geenitestitulokset, niiden väri voi silti olla sama, sillä geenitestit eivät välttämättä selvitä kaikkia mahdollisia värimuutoksia. Lisäksi, jos koirat ovat peräisin samalta kasvattajalta ja geenitestit eivät selvitä kaikkea perinnöllisyyttä, koirilla voi olla samoja värimuutoksia.

Minä: Joo, ne on puolisisarukset!

Tekoäly: Se selittää asian. Puolisisaruksilla voi olla samoja geenejä ja siksi myös samanlaisia värimuutoksia. Tämä on yleistä koirien kasvatuksessa, koska kasvattajat valitsevat usein parit, jotka ovat peräisin samoista vanhemmista tai jotka ovat sukua toisilleen.

Minä: Okei. Voitko kirjoittaa lyhyen runon shiboista?

Tekoäly: Tässä on lyhyt runo shiboista:

Shibat ovat pieniä ja suloisia, värissään punainen kuin tulisia. Nämä koirat ovat ystävällisiä ja lempeitä, ja heidän seurassaan aina mukava olla. Niiden kanssa leikit ja juoksut, ja sydämesi täyttyy rakkaudesta. Shibat ovat perheenjäseniä parhaimpia, ja niiden kanssa elämä on täynnä iloa ja riemua.

***

(Mutta sain mä sen kiinni edes siitä, että se väitti ensimmäisten shibojen saapuneen Eurooppaan 80-luvulla. XD)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *