AkitaHistoriaShibojen historiaTerveys

Näyttelyakitoja 90-luvun lopusta (Kun shiba saapui Suomeen, osa 4)

Tällä kertaa muutama akitastara aivan ysärin lopulta. Blogin historiapostaukset rajautuvat vuoteen 1999, koska sen jälkeen viimeistään on alkanut moderni nettiaika. Kuvat (c) Koiramme.

Seihoh of Juntai-Doh. Vuonna 1990 syntynyt Japanin-tuonti, jonka nimellä on monta translitterointia. Voi esiintyä tyttärensä kautta nykyistenkin suomalaisten akitapentujen sukupuussa.

Sille oli kuulema tarkoitus kerätä 50 eri titteliä.

Toisenlaista mallia Cruftsin koiranäyttelyssä. Akitat on juuri jakaantumassa kahtia. Oktumi Love Action oli narttu, joten ehkä siksi sitä ei löydy kummankaan akitan sukupuukoirista.

Meen sekaisin kaikista eri Voittaja-näyttelyistä, mutta arvostetuin niistä on varmaankin tämä, jonka yhteydessä kaikkien rotujen ropeista otettiin kuvat rotukatalogiin. Voittaja-näyttelyn ROP-akita oli suomalainen tuontikoira. Lo Tak Lei Ezo löytyy KoiraNetistä. Kuolinsyyksi on merkitty SA-tauti, minkä en varsinaisesti toivonut tulevan kuin tilauksesta viimeistä ja vähän vanhempaa lehtileikettä varten:

Japanissa pidettiin 1986 koiratieteellinen kongressi, jossa käsiteltiin eri rotujen sairauksia. Akitan uuden autoimmuunisairauden ja silmäsairauden on täytynyt olla SA ja UDS. Tollasta ”oman rodun maineen suojelua” muuten näkee vielä 90-luvun yleisönosaston kirjoituksissa yllättävän paljon. Tuskin enää? Shibalogisen blogin perusteella nykyshibat on sisäsiittoisia allergisia kärpästenpelkääjiä, ja tuntuisi tosi oudolta jos joku rotuaktivisti alkaisi selitellä että eivätkä oo : D

Shibabonus

90-luvun lopulla shiba on jo alkanut juurtua Suomeen niin että Voittajat on voineet olla syntyjään suomalaisia shiboja. Nämä kaksi on olleet vielä hyvin lähellä Suomen ensimmäisiä tuontishiboja. Kumpikin voi löytyä nykyisten shibapentujen sukupuusta, ja jos näin on, niin ole ylpeä, koska käsissäsi on silloin jotain historiallisen arvokasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *