HistoriaMisinformationShibojen historia

Totta vai tarua? Mino + sanin + shinshu = nykyshiba

Myytinmurtajien avausosassa shibojen epämääräinen sukupuu. Kaikille on tuttua, että nuo meidän nykyiset shibat on luotu yhdistämällä kolmen alueen pienet japanilaiskoirat: minoshibat, saninshibat ja shinshushibat. Shiban historia länkkärikielillä alkaa aina noista. Myös mun oman historiajutun alkuperäinen versio, joka perustui enkkulähteisiin.

Oon alkanut vahvasti epäillä, että koko legenda on käännösvirhe tai väärinkäsitystä.

Ainakaan mikään japanilaisista shibakirjoista ei esitä shiboille samanlaista rotuhistoriaa. Niissä esitellään kyllä minoshibat ja saninshibat, mutta ne on aina erillisiä populaatioita. Niissä esitellään myös shinshushibat, mutta shinshushiba tarkottaa sillon juuri tätä sukupuusivustojen normishibaa.

NIPPO:n nettisivujen historiaosuus ei myöskään mainitse mitään tollasta.

Onkohan tarkotus ollut sanoa, että kaikista niistä kymmenistä paikallisshibojen populaatioista on edelleen jäljellä shinshushibat, minoshibat ja saninshibat. Koska se on totta. Koirat on rekattu alkujaan NIPPO:on ja säilytetty ne verilinjat, mutta tuskin niitä on yhdistetty. Ei taatusti ainakaan minkään geneettisen monimuotoisuuden nimissä tulevaisuutta ajatellen. Ajat oli silloin niin eri.

Vielä enemmän tota legendaa horjuttaa mun silmissä modernin shiban kantakoirien sukupuu. Kantakoiria oli tosi vähän, ne tunnetaan, enkä mä keksi, miten yhdestäkään niistä saa tehtyä minoshiban tai saninshiban. Lähes kaikkien ”tuotantoalueet” (terkuin Google Lens) on väärissä paikoissa. Sen jälkeen niiden jälkeläiset lisääntyivät keskenään.

Shibojen sukupuu. Vasemmalla ”Shinshu-järjestelmä” ja nämä on nyt ne koirat, mitkä löytyy sukupuutietokannoista. Oikealla ”Sanin-järjestelmä”. Välissä on katkoviiva.

Periaatteessa Ishin kai voisi laskea saninshibaksi, koska se oli löytynyt samalta alueelta. Mutta en oo ikinä nähnyt, että sitä ois luokiteltu saninshibaksi. Se oli Sekishuu ken, Sekishuun alueen koira. Lisäksi sukupuussa esiintyy mysteerishiba Hana, joka on ollut kotoisin Tottorista. Tottori sijaitsee Saninin alueella. Tästä Hanasta muuten mainitaan Mr. Nakajon kirjassa _kahteen_ otteeseen, että sen takajalat tai polvet oli aivan romuna. Perustajavaikutus much? D:

Jos noiden perusteella saninshibat on nykyshiban pohjalla, niin sitten siellä pitäisi mainita myös awashibat. Eli kaikki ne mustat kantashibat, jotka oli kotoisin Shikokusta. Mutta erillisiä awashiboja ei enää ole, joten.

Ryuo

Kuva (c) Diana Rorich

Ryuo oli Manner-Euroopan ensimmäisiä tuontishiboja ja muutti Italiaan 70-luvulla. Tuoko turkin punainen sävy mieleen jotain? Ryuon omistaja kertoi FB:ssa, että Ryuon isä oli ollut minoshiba.

Just tätä ”injektoidaan uutta verta” -teemaa on näkynyt shibojen edellisten sisäsiitoskriisien yhteydessä ratkaisuna, ja juurikin siten, että injektoidaan uutta verta noista erillisistä shibarekistereistä. Olisi hauska selvittää, että missä mittakaavassa ajatus toteutui.

Toinen shinshu x mino. Ainoa japanilaisissa shibakirjoissa ikinä näkemäni risteytys, joka voisi suoraan tukea tuota myyttistä luomiskertomusta. Mutta vuosiluku on siihen tarkotukseen väärä, eikä koira ole normishiban keskeinen kantakoira. Tollasia risteytyksiä on kuitenkin tehty. <3  

”Älä ikinä usko sokeasti kaikkea mitä näet! Älä tätäkään blogia ja kuvaa. Esimerkiksi pallokuvio kutistaa.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *