Siirry sisältöön

Värikartta shibapentueille 1 (punainen x punainen)

Pääsiäisen väriviikonlopussa shibojen väriristeytyksiä. Miten suuri todennäköisyys jokaisella yksittäisellä pennulla on olla tietyn värinen, kun vanhempien E-lokus ja A-lokus tunnetaan? A-lokuksen osalta kartassa on käytössä uudempi luokittelu, joka erottaa punaseesamit punaisista.

E-lokus: E = värillinen, e = valkoinen

A-lokus: DY = punainen, SY = punaseesami, AG = mustaseesami, BB = black & tan

Kahdella lokuksella ja kuudella alleelilla kertyy jo melkoinen valikoima risteytyksiä, joten ykkösosassa on mukana punaiset vanhemmat eri kantajuuksilla.

Kun valikoimassa pelkkää punaista

Kaksi punaista shibaa, jotka eivät kanna mitään muita värejä, saa 100% punaisia pentuja, jotka eivät kanna valkoista. Tämän yksinkertaisemmaksi ei väriristeytys mene.

Kun valikoimassa punaista ja valkoista

Kaksi punaista shibaa, jotka eivät kanna muita A-lokuksen värejä mutta joista toinen kantaa valkoista, saa 100% punaisia pentuja. Joka pennulla on 50% mahdollisuus olla valkoisen kantaja. Valkoisen kantajilla on usein laajempi ja kirkkaampi urajiro.

Kaksi punaista shibaa, jotka eivät kanna muita A-lokuksen värejä mutta kantavat molemmat valkoista, voi saada punaisia ja valkoisia pentuja. Punaiset pennut ovat todennäköisemmin valkoisen kantajia kuin ei-kantajia. Valkoiset pennut ovat myös valkoisen värin "alla" geneettisesti punaisia.

Kun valikoimassa punaista ja bläkkäriä

Kaksi punaista, joista toinen kantaa bläkkäriä, saa 100% punaisia pentuja. Joka pennulla on 50% mahdollisuus kantaa bläkkäriä. Mustan kantaminen voi näkyä tai olla näkymättä mustana sävytyksenä selässä.

Kaksi punaista, joista molemmat kantavat bläkkäriä, voi saada punaisia ja bläkkäreitä pentuja. Punaiset pennut kantavat todennäköisemmin bläkkäriä kuin eivät. Koska valkoinen ei ole mukana kuviossa, niin bläkkäripennuista tulee tummempaa mallia.

Kun valikoimassa punaista, bläkkäriä ja valkoista

Kaksi punaista shibaa, joista toinen kantaa bläkkäriä ja toinen valkoista, saa 100% punaisia pentuja. Pennuilla on tasaiset todennäköisyydet olla kantamatta mitään, kantaa vain bläkkäriä, kantaa vain valkoista tai kantaa sekä bläkkäriä että valkoista. Mustan kantaminen ei yleensä näy mitenkään valkoista kantavassa punaisessa. Sama kombo syntyisi, jos vanhemmat olisivat E/E DY/DY ja E/e DY/BB, eli toinen koira olisikin molempien piilovärien kantaja ja toinen ei kantaisi kumpaakaan.

Kaksi punaista shibaa, jotka molemmat kantavat bläkkäriä ja toinen myös valkoista, voi saada punaisia ja mustia pentuja. Pennut on todennäköisimmin mustaa kantavia punaisia valkoisella tai ilman. Tässä yhdistelmässä bläkkäripentu voi olla tummempaa tai valkeampaa mallia.

Kaksi punaista shibaa, jotka molemmat kantavat valkoista ja toinen myös bläkkäriä, voi saada punaisia ja valkoisia pentuja. Pennut on todennäköimmin valkoista kantavia punaisia, jotka joko kantavat bläkkäriä tai eivät kanna. Valkoiset voivat myös olla valkoisensa alla pelkkiä punaisia tai bläkkäriä kantavia punaisia.

Kaksi punaista shibaa, jotka molemmat kantavat sekä bläkkäriä että valkoista, voi saada punaisia, bläkkäreitä ja valkoisia pentuja. Todennäköisin väritys on valkoista kantava punainen bläkkärin kantajuudella tai ilman. Bläkkäripennut ovat todennäköisemmin vaaleampaa mallia. Tässä yhdistelmässä on mahdollinen myös legendaarinen valkoinen pentu, joka onkin valkoisen värinsä alla geneettinen bläkkäri (e/e BB/BB) xD

Kun valikoimassa punaista, punaseesamia ja bläkkäriä

Tästä alkaa lähes sama kierros kuin äsken bläkkäriä kantavien punaisten kanssa. Kaksi punaista, joista toinen kantaa punaseesamia, saa 100% punaisia pentuja, joista joka pennulla on 50% mahdollisuus olla punaseesamin kantaja. Punaseesamin kantamista ei tiettävästi voi nähdä päällepäin (googlaa Handzimemeshite Hiroshin kuva.)

Kaksi punaista shibaa, joista toinen kantaa punaseesamia ja toinen bläkkäriä, voi saada punaisia ja punaseesameja pentuja. Pentulaatikossa niitä ei kuulema vielä erota toisistaan.

Kaksi punaista shibaa, jotka molemmat kantavat punaseesamia, voi saada punaisia ja "vaaleita" tuplapunaseesamipentuja, joilla musta sävytys on heikompi kuin bläkkäriä kantavilla punaseesameilla. Tosin huomio perustuu vasta yhteen geenitestattuun yksilöön.

Kun valikoimassa punaista, punaseesamia, bläkkäriä ja valkoista

Kaksi punaista, joista toinen kantaa punaseesamia ja toinen valkoista, saa 100% punaisia pentuja, jotka voivat olla punaseesamin, valkoisen tai molempien kantajia. Sama kuin edellä, eli sama risteytystulos tulisi myös silloin, jos toinen vanhempi kantaisi sekä punaseesamia että valkoista ja toinen ei kumpaakaan.


Kaksi punaista, jotka molemmat kantavat valkoista ja toinen myös punaseesamia, saa punaisia ja valkoisia pentuja. Pennut ovat todennäköisimmin valkoista kantavia punaisia, jotka voivat kantaa myös punaseesamia. Valkoisten pentujen "riski" kahden valkoisenkantajan yhdistelmässä on tuttu 25%.


Kaksi punaista, jotka molemmat kantavat sekä punaseesamia että valkoista, saa punaisia, "vaaleita" tuplapunaseesameja ja valkoisia pentuja. Kukaan ei kai vielä tiedä, mitä eroa on valkoista kantavalla ja kantamattomalla tuplapunaseesamilla, joten taulukossa niillä on sama kuva.

Kaksi punaista, jotka molemmat kantavat valkoista ja toinen punaseesamia ja toinen bläkkäriä, voi saada punaisia, punaseesameja ja valkoisia pentuja. Jos punaseesameja syntyy, niin ne ovat niitä tummempia (parempia) punaseesameja, koska ne kantavat bläkkäriä. Toisaalta yhdistelmässä on todennäköisempää, että punaseesami kantaa myös valkoista, minkä vaikutus punaseesamin väritykseen ei ole vielä täysin selvillä (taulukon kuvassa E/e SY/BB on vähän vaaleampi punaseesami). Erilaisten valkoisten yhteenlaskettu mahdollisuus on edelleen 25% joka pennulle.

Kun valikoimassa punaista, punaseesamia, mustaseesamia ja bläkkäriä

Kaksi punaista shibaa, joista toinen kantaa mustaseesamia, saa 100% punaisia pentuja. Joka pennulla on 50% mahdollisuus olla mustaseesamin kantaja.

Kaksi punaista shibaa, joista toinen kantaa punaseesamia ja toinen mustaseesamia saa punaisia ja punaseesamipentuja. Ehkä vähän arkijärjen vastaisesti punaseesami peittää mustaseesamin alleen. Punaseesamista ei mielestäni voi päältä päin erottaa, kantaako se bläkkäriä vai mustaseesamia.

Kaksi punaista shibaa, joista toinen kantaa bläkkäriä ja toinen mustaseesamia, saa punaisia ja mustaseesameja pentuja. Mustaseesamit ilman valkoisen kantamista ovat usein hyvin tummia ja vähäisellä urajirolla varustettuja. Valkaistumista näyttää tapahtuvan iän mukana.

Kaksi punaista shibaa, jotka molemmat kantavat mustaseesamia, saa punaisia ja tuplamustaseesameja pentuja. Tuplamustaseesamit näyttävät samoilta kuin yleisemmät bläkkäriä kantavat mustaseesamit.

Kun valikoimassa punaista, punaseesamia, mustaseesamia, bläkkäriä ja valkoista

Kaksi punaista shibaa, joista toinen kantaa punaseesamia ja toinen valkoista ja mustaseesamia (punaseesami ja mustaseesami voisivat olla myös toisinpäin eli voisi olla myös E/E DY/AG ja E/e DY/SY) saa punaisia ja punaseesameja pentuja.

Kaksi punaista shibaa, joista toinen kantaa bläkkäriä ja toinen valkoista ja mustaseesamia (jälleen bläkkäri ja mustaseesami voisivat olla myös toisinpäin eli voisi olla myös E/E DY/AG ja E/e DY/BB) voi saada punaisia ja mustaseesameja pentuja. Valkoista kantavalla mustaseesamilla E/e AG/BB on usein vähemmän musta yleisväritys ja laajemmat urajiroalueet.

Kaksi punaista shibaa, joista toinen kantaa valkoista ja toinen mustaseesamia (tai toinen kantaa valkoista ja mustaseesamia ja toinen ei kanna mitään) saa 100% punaisia pentuja.

Kaksi punaista shibaa, joista toinen kantaa mustaseesamia ja toinen valkoista ja mustaseesamia saa punaisia ja tuplamustaseesameja pentuja.

Kaksi punaista shibaa, jotka molemmat kantavat valkoista ja joista toinen kantaa mustaseesamia, voi saada punaisia ja valkoisia pentuja.

Kaksi punaista shibaa, jotka molemmat kantavat valkoista ja toinen punaseesamia ja toinen mustaseesamia, voi saada punaisia, punaseesameja ja valkoisia pentuja.

Kaksi punaista shibaa, jotka molemmat kantavat valkoista sekä toinen mustaseesamia ja toinen bläkkäriä, voi saada punaisia, mustaseesameja ja valkoisia pentuja.

Kaksi punaista shibaa, jotka molemmat kantavat sekä mustaseesamia että valkoista, voi saada punaisia, mustaseesameja ja valkoisia pentuja.

Loppuhuomiot

  • ONNEKSI SHIBOILLA EI ESIINNY BRINDLEÄ : D
  • Jotain väriyhdistelmiä jäi luultavasti puuttumaan, mutta lisätään myöhemmin.
  • Olen halunnut tehdä tällasen jo monta vuotta, jolloin ongelmaksi nousi käyttövapaiden kuvien etsiminen joka genotyypille. Kennel Craiyon ratkaisi jälleen pulman, mutta näitä kasvatteja ei kannata katella liian läheltä.
  • Tää toimisi paljon paremmin värigeneraattorina.
  • DY, SY jne. systeemi tuntuu vielä tosi oudolta.
  • Todennäköisyydet laskettu Puppy Coat Color Calculatorilla. https://colorgenetics.info/canine/puppy-coat-color-calculator

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *