GenetiikkaVärikartatVäritYleinen

Värikartta shibapentueille 2 (punainen x bläkkäri)

Pääsiäisen väriviikonlopussa shibojen väriristeytyksiä. Miten suuri todennäköisyys jokaisella yksittäisellä pennulla on olla tietyn värinen, kun vanhempien E-lokus ja A-lokus tunnetaan? A-lokuksen osalta kartassa on käytössä uudempi luokittelu, joka erottaa punaseesamit punaisista.

E-lokus: E = värillinen, e = valkoinen

A-lokus: DY = punainen, SY = punaseesami, AG = mustaseesami, BB = black & tan

Kakkososassa erilaiset punaisen ja bläkkärin shiban yhdistelmät. Bläkkäri on siitä kiva risteyteltävä, että shiballa se ei voi kantaa muuta väriä kuin valkoista ja peittyy muiden A-lokuksen värien alle.

Kun kumpikaan vanhempi ei kanna valkoista

Punainen ja bläkkäri shiba, kun kumpikaan ei kanna mitään piiloväriä, saa 100% punaisia pentuja, jotka ovat kaikki bläkkärin kantajia.


Punaseesamia kantava punainen shiba ja bläkkärishiba saa 50/50 punaisia ja punaseesamipentuja. Kaikki pennut ovat bläkkärin kantajia. Tämä on se risteytys, jolla parhaana pidetyn (?) punaseesamin värin (E/E SY/BB) voi houkutella esiin punaseesamia kantavasta punaisesta.

Mustaseesamia kantava punainen shiba ja bläkkärishiba saa 50/50 punaisia ja mustaseesamipentuja. Kaikki pennut ovat bläkkärin kantajia. Kaikista mustaseesameista tulee tummempaa mallia.

Bläkkäriä kantava punainen shiba ja bläkkärishiba saa 50/50 punaisia ja bläkkäreitä pentuja. Kaikki punaiset pennut ovat bläkkärin kantajia. Kaikista bläkkäreistä tulee tummempaa mallia. Eli käytännössä tämä risteytys tuottaa vain molempien vanhempiensa kaltaisia värejä.

Kun jompikumpi vanhemmista kantaa valkoista

Näissä esimerkeissä valkoisen kantaja on aina bläkkäri, ja punainen vanhempi ei kanna valkoista. Risteytystulokset on samat, jos punainen vanhempi kantaisi valkoista ja bläkkäri ei.

Punainen shiba, joka ei kanna mitään piilovärejä, ja valkoista kantava bläkkärishiba saa 100% punaisia pentuja, jotka kaikki kantavat bläkkäriä. Joka pennulla on 50% mahdollisuus kantaa myös valkoista. Bläkkärin kantamista ei välttämättä huomaa valkoista kantavasta punaisesta mitenkään.

Punaseesamia kantava punainen shiba ja valkoista kantava bläkkärishiba saa punaisia ja punaseesameja pentuja. Kaikki pennut kantavat bläkkäriä ja voivat 50/50 olla myös valkoisen kantajia. Valkoisen kantamisen vaikutus punaseesamiin ei ole kunnolla selvillä. Kuvassa sitä edustaa vähän vaaleampi yksilö.

Mustaseesamia kantava punainen ja valkoista kantava bläkkäri saa punaisia ja mustaseesamipentuja. Kaikki pennut kantavat bläkkäriä ja voivat 50/50 olla myös valkoisen kantajia. Mustaseesamilla valkoisen kantaminen yleensä vaikuttaa tummuusasteeseen ja urajiron laajuuteen.

Bläkkäriä kantava punainen ja valkoista kantava bläkkäri saa 50/50 punaisia ja bläkkäreitä pentuja. Kaikki punaiset kantavat bläkkäriä, ja joka pennulla on 50% mahdollisuus kantaa myös valkoista.

Kun molemmat vanhemmat kantavat valkoista

Valkoista kantava punainen shiba ilman muita piilovärejä ja valkoista kantava bläkkärishiba saa punaisia ja valkoisia pentuja. Kaikki punaiset pennut kantavat bläkkäriä ja ovat todennäköisemmin myös valkoisen kantajia.

Punaseesamia ja valkoista kantava punainen shiba ja valkoista kantava bläkkärishiba saa punaisia, punaseesameja ja valkoisia pentuja. Valkoisilla voi olla A-lokuksen osalta eri genotyypit, mutta valkoisten pentujen yhteenlaskettu todennäköisyys kahden valkoisen kantajan yhdistelmässä on aina sama 25%.

Mustaseesamia ja valkoista kantava punainen shiba ja valkoista kantava bläkkärishiba saa punaisia, mustaseesameja ja valkoisia pentuja. Mustaseesamit voivat olla kumpaa tahansa tummuusastetta riippuen valkoisen kantamisesta. Entsyymin pentue on muuten tällainen väriristeytys. Siinä arvonnan tulos oli E/e DY/BB, E/E DY/BB ja E/E AG/BB, eli valkoista jaettiin odotettua vähemmän. Hypoteettinen neljäs pentu olisi tietenkin ollut valkoinen! : D

Bläkkäriä ja valkoista kantava punainen shiba ja valkoista kantava bläkkärishiba saa punaisia, bläkkäreitä ja valkoisia pentuja.

Shibat kasvatti Craiyon, ja risteytysprosentteja on laskettu Puppy Coat Color Calculatorilla https://colorgenetics.info/canine/puppy-coat-color-calculator.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *