Ihmelääke kortisoni (kun 6 kk takana)
Viime vuoden tärkeimmäksi asiaksi vahvistui ihmelääke kortisoni. Yhä enemmän tuntuu siltä, että on olemassa Tiikerin aikuiselämä ennen ja jälkeen kortisonireseptin. Siihen edelliseen elämään kuuluivat myös selittämättömät pelkokohtaukset, joiden aikana Mr. T pakeni häntä koipien välissä jotakin, tuhahteli ja etsi kuvitteellista ötökkää katonrajasta. Mä pidin näitä ensin piilokiveksen aiheuttamana, ja sen jälkeen piilokiveksen epäonnistuneen leikkauksen ja kiinnikkeiden aiheuttamana, koska parannuskeino oli lenkille lähtö. Ihan kuin suolen loppuosa ei olisi kestänyt enää painetta. Mutta ajallinen korrelaatio ei ehkä tarkottanutkaan kausaliteettia.
Kortisoni lopetti sekä pelkokohtaukset että vei pahimman hysterian koko kärpäspelosta. Koska kortisoni hillitsee tulehdusta (tekee kyllä muutakin), niin näkymätön tulehdusreaktio sisuksissa on edelleen yks varteenotettava selitys. Tiikeri parka. Mutta miten hitossa tollasen voi saada kiinni? Vatsan ultrauksessa ja verikokeessa ei näkynyt mitään, ja suolen koepalaa ei varmaan lähdetä ottamaan ilman että on myös ruoansulatuskanavan oireita? En tiedä. Kuulostaa hullulta sanoa, että onneksi Tiikerin iho alkoi lopulta oireilla.
Sivuvaikutuksia en ole huomannut uusia sitten turkin ohenemisen. Kolmenkymmenen pakkaset otti koville. Ensimmäistä kertaa ikinä näin Tiikerin tärisevän kylmästä. En edes tuntenut mainittavaa vahingoniloa, kun se Pyhä Kakkapaikka alkoi löytyä jo parin sadan metrin päästä kotoa. Myy Turboturkki ei palellut ja vaati pitempää lenkkiä. Myystä puheen ollen, selvästi Tiikerin kiljahtelutaajuus kasvoi niiden painiessa. Iho on kortisonin takia ohentunut ja herkempi. Mutta mitä tapahtui. Maailman paras pikkusisko ja rakkain painikaveri Myy kuuli palautteen ja alkoi käyttää hellävaraisempia otteita. <3 Ihon herkistyminen näkyi myös siinä, että harjaamiseen piti ottaa pehmeämmät välineet. Tiikeri pitää harjaamisesta, aiemmin sai jynssätä kovallakin kädellä ja sen tulkitsi rapsutukseksi, mutta nyt pakenee Furminaattorin alta.
Tiikerin ilme kyllä näyttää erilaiselta kuin ennen. Silmät on syvemmällä. Kuvista huomaa paremmin kuin livenä. Ehkä se on koiran versio ihmisten kuukasvoista.
Toivottavasti kortisonin teho säilyy. Koska atopiassa on odotettavissa uusien yliherkkyyksien kehittyminen, käytännössä huonepöly ja pölypunkit eli ympärivuotinen kutina, niin Tiikeri syö nyt kortisonia jatkuvasti. Kortisoni lyhentää eliniän odotetta, mutta… mä olen koiranomistajana toisella kierroksella pitkäikäisten japsipoikien jälkeen. Opin niiltä sen, että hyvä ja kiihkeä elämä vuosissa nuorena ja aikuisena koirana on arvokkaampi asia kuin vuodet seniorikoiran elämässä.
Pari juttua vielä kortisonikäytännöstä. Apteekkari sanoi heti, että valitset joko parilliset tai parittomat päivät kortisonipäiviksi. Molemmissa tulee toisinaan kuun vaihtuessa ongelma, mutta arvelin että parittomilla kaksi peräkkäistä kortisonipäivää on parempi kuin parillisten puuttuva kortisonipäivä. Ajastuksen suhteen en ole huomannut Tiikerissä vaikutusta, antoipa pillerin millon vaan noin 12 tunnin aikaikkunan sisällä. Tuli myös testattua, mitä tapahtuu, jos yksittäinen 4 mg annos päätyy juustojonossa väärän koiran suuhun (paino 2/3 Tiikeriä). Tapahtui niin, että seuraavana päivänä tahaton koeyksilö oli epätavallisen innokkaasti lähdössä aamupissille kylmään pakkasilmaan. Kortisonin käyttö ei onneksi vaadi toleranssia.
Sitten oon miettinyt, että voiko Tiikeri keräkeikoilla allergisoitua mulle : D Jos koira voi allergisoitua kissan hilseelle ja ihminen koiralle, niin miksei koira myös ihmiselle. Mä EN voi olla ainoa, joka on asiaa ajatellut, mutta en ole vielä nähnyt allergeenipaneelia, jossa ois mukana kädellisen lajin proteiini. Ehkä koko ajatus on niin kummallinen, että tutkijat naurettaisiin akatemiasta ulos.
Kortisonisarjan aikasemmat osat:
Kun 1 kk takana
Kun 3 kk takana