HistoriaShibojen historia

Yukihime – Euroopan oikeasti ensimmäinen rekisteröity mysteerishiba

Kävin loppuvuodesta somessa FB:n kansainvälisessä japanilaisrotujen historiaryhmässä aivan loistavilla tuloksilla! Ryhmän ansiosta eurooppalaisen shibahistorian isoimpaan kestomysteeriin löytyi vihdoinkin vastaus.

Se tanskalainen shiba, joka saapui maahan Japanista jo kolme vuotta ennen Ruotsin Manlötenin shiboja eli 1969 ja joka myös rekisteröitiin. Aiemmin koiran olemassaoloon viittasi vain maa ja vuosiluku Shibainfon historiasivulla. Euroopan ensimmäinen rekisteröity shiba:

  • Oli translitteroidulta rekisterinimeltään YUKIHIME OF THREE CREEK.
  • Oli syntynyt 6.3.1969 kasvattajalla Mr. Takako Miura.
  • Oli rekisteröity Tanskan Kennelliittoon numerolla 11867/69.
  • Esiteltiin tanskalaiselle yleisölle Charlottenlundin koiranäyttelyssä elokuussa 1969.
  • Kuului tanskalaiselle stuertille, joka lensi työnsä puolesta usein Japaniin.

Tuhannet kiitokset Ewalle Yukihimen tiedoista! Vaikka se ei ollut merkittävä koira rodun kasvatuksen kannalta, niin ensimmäinen on aina ensimmäinen, ja ansaitsee tulla huomioiduksi. Se oli myös monille ensikosketus shiboihin ja japanilaisrotuihin. Koiran nimi Yukihime eli Lumiprinsessa kertoo sukupuolen. Kutsumanimi tai väri ei ole tiedossa, mutta veikataan punaista. Yllättävää kyllä, ”yuki” ei NIPPO-nimissä näytä viittaavan valkoiseen väriin.

Tanskan Hundewebistä https://www.hundeweb.dk/ löytyy varmaankin KoiraNetiä vastaava rekisteritietokanta, mutta se on jäsenyysmuurin takana. Jos sulla on pääsy sinne, niin historiallisista syistä lienee jo OK jakaa koiran DKK 11967/69 sukutaulu. Samalla tulisi varmistuksena ensikäden lähde. Samoin kannattaa kiinnittää huomio Tanskan koiralehtiin 1969-1970, jos moisia tulee vastaan. Olisi nimittäin aika metkaa nähdä tämän Yukihimen kuva. (Artikkelin kuva on kennel Craiyonin näkemys Yukihime-nimisestä historiallisesta shibasta.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *