Oletuskuva
Oletuskuva


Värikenneli on alkanut kasvattaa myös akitoja. Akitan pentugeneraattorissa voi tarkastella perusvärien periytymisen todennäköisyyksiä, kun vanhempien K-lokus ja E-lokus tunnetaan. Generaattori toimii puhelimella parhaiten tietokonesivusto-tilassa. Koska japanilaisella akitalla ei ole enää jäljellä muita A-lokuksen värejä kuin punainen, on joka akita automaattisesti A-lokuksessa punaista kantava punainen (genotyyppi DY/DY). K-lokus määrää, raidoittuuko punainen akita brindleksi (genotyypit kbr/kbr ja kbr/ky)*. E-lokus määrää lopullisesti, näkyvätkö punainen ja brindle väritys vai peittyvätkö ne valkoisen värin alle (genotyyppi e/e).

Eli tavallaan brindle akita voi "kantaa punaista" tai paremminkin punaisen akitan mahdollisuutta (genotyyppi kbr/ky). Valkoisella tietenkin sama.

Pentuekokojen todennäköisyydet perustuvat vuosina 2020-2024 rekattuihin pentueisiin + 15% todennäköisyys nollaan pentuun, liekö yli- vai aliarvio.

Pennut ja osan vanhemmista kasvatti jälleen kennel Craiyon. Taso oli vanhempien osalta niin hirvittävän mutatoitunutta, että muutama oli pakko haalia Wikimedia Commonsista lisenssillä Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 ja muutama Nihon Ken -valokuvakirjasta. Toivottavasti pennut muistuttavat edes suunnilleen akitanalkuja xD Mulla ei ole niille silmää, mutta tilasin isoilla korvilla varustettuja.

Kuvat on värien tummuusasteen, valkoisuuden ja raidoittumisen asteen suhteen todella viitteellisiä. En tiiä, onko esim. tuplabrindlellä jokin vaikutus raitoihin.

Pentuiloa.

*Brindlen geenimuoto kbr on vallitseva ky:n suhteen mutta kirjoitetaan silti pienillä kirjaimilla, koska muilla roduilla samassa K-lokuksessa esiintyy myös kaikkein vallitsevinta geenimuotoa KB (dominant black, täysmusta).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *