GenetiikkaHistoriaJomonshibaShibojen historia

Kesälukemista: japaninsusi + jomonkoira = nykyshiba?

Jomon Shiba Inu Research Center / CC BY-SA 3.0 DEED

Vuodesta 2021 asti preprinttinä roikkunut japaninsusipaperi oli julkaistu keväällä! En huomannut koko asiaa ja ehdin jo huolestua siitä. Samalla löytyi pieni tulva uusia tutkimuksia, joissa on onnistuttu eristämään DNA:ta hyvinkin vanhoista jomonkoirista. Mikä on totuus japaninsudesta ja jomonkoirasta shiban esi-isänä?

Kivikauden metsästyskoira ei voinut aavistaa, millä tavalla sitä seitsemän tuhannen vuoden päästä tarkasteltaisiin.

Artikkelikuvassa SHIBAHO-shiba, joka on jalostettu muistuttamaan kivikauden japanilaiskoiria. Haluaisin seuraavaksi nähdä, onko SHIBAHO-shiboihin kertynyt ulkomuotojalostuksen sivuilmiönä enemmän sitä jomonkoiran perimää kuin tutkimusten normishiboihin.

Tästä tulee jossain vaiheessa syksyllä Totta vai tarua -sarjan osa. Sitä ennen: linkit alkuperäisiin tutkimuksiin. Suosittelen lukemaan niistä abstraktit ja etenkin discussion-osuudet lopusta, joissa tulokset avataan selkokielellä:

Japanese wolves are most closely related to dogs and share DNA with East Eurasian dogs (Gojobori ym., 2024)

The history of ancient Japanese dogs revealed by mitogenomes (Xiaokaiti ym., 2024)

Genome analysis of the Jomon dogs reveals the oldest domestic dog lineage in Eastern Eurasia (Terai ym., pre-print)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *