GenetiikkaVärit

Shiban värit MyDogDNA-geenitestissä

Tässä tulkinta-apua markkinoiden sekavimpaan värigeenitestiin. Tiikerin ja Entsyymin vanhat MyDogDNA-tulospaneelit on vihdoin muunnettu siihen uuteen muotoon. Mullakin on vaikeuksia älytä sitä. T ja E on värigeeneiltään täydellinen esimerkkipari, koska ne on keskenään niin erilaiset kuin vaan voi kaksi punaista shibaa olla.


MyDogDNA, vai onko se nykyisin WisdomPanel, testaa A-lokuksen värejä vielä vanhentuneella Ay/aw/at-systeemillä. Shiballa se ei erota punaseesamia punaisesta. Lataa se tulosraportti listana. Graafinen tulossivu on vielä epäselvempi.


Tiikerin statsit on seuraavat:
E-lokus E/E (ei kanna valkoista)
A-lokus Ay/at (punainen, kantaa black&tania)
S-lokus S/sp (kantaa pintoa)


MyDogDNA ilmaisee saman näin:

Entsyymin statsit:
E-lokus E/e (kantaa valkoista)
A-lokus Ay/aw (punainen, kantaa mustaseesamia)
S-lokus S/S (ei kanna pintoa)


MyDogDNA:ssa:

Eli sama tulosraportti, jonka on kai tarkoitus olla äärimmilleen popularisoitu, odottaa nyt että ei-genetiikkafani shibanomistajalle on selvää että
1) ”Fawn” liittyy A-lokukseen ja viittaa alleeliin Ay, ja A-lokukseen on saatava kopioluvuksi yhteensä 2, koska siinä on emolta ja isältä perityt vastingeenit.
2) Jos tuloksena on Fawn, 1 copy, eikä mainita mitään black & tanista, niin punaisen shiban on pakko olla aw-mustaseesamin kantaja, koska se on se mikä vanhassa testaustavassa tässä rodussa jää jäljelle, jos muita värejä ei havaita. Syy on laboratoriotekninen.

Ennen omistajanmuutosta MyDogDNA oli markkinoiden paras geenitestipaketti koiralle. Siinä oli jopa rotukohtainen tietokanta. RIP.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *