Uutta alapuolella: osa 2, allergiageenit. Koirien allergiaan ja atopiaan perehtyvä juttusarja alkaa tästä. On jo aikakin. Allergisuudesta näyttää tulleen nykyajan vitsaus. Johtuuko se vain allergiatietoisuuden lisääntymisestä vai aiheuttaako jokin tekijä todella sen, etteivät koirat enää ole yhteensopivia nykymaailman kanssa? Pohdintoja aiheesta löytyy paljon, vakuuttavaa tutkimustietoa vähän. Se on kuitenkin tarkoitus tähän artikkelisarjaan nyt kerätä. Tehtävä on sikäli helppo-hko, että International Committee on Allergic Diseases of Animals (ICADA) julkaisi viime vuonna koosteet koiran allergiaa ja atopiaa käsittelevistä tutkimuksista viimeisen kymmenen vuoden ajalta.

Itelleni shiban omistajana kiinnostavin kysymys on tämä: miten iso osa shibojen allergisuudesta on rodun sisäsiittoisuudesta johtuvaa, jolloin olisi edes teoriassa mahdollista vähentää allergisuutta roturisteytyksillä. Ja jos käy ilmi, että monirotuisilla allergisuus on ihan yhtä yleistä kuin rotukoirilla, niin millä ympäristötekijöillä sitä silloin vähennetään?

Oon kirjottanut jo Tiikerin allergiasta paljon. Jos vedän henkeä ja rohkenen muistella sen nuoruusvuosia, niin mulle tulee kaamea tunne, että allergiaoireilu sitä todellisuudessa on piinannut lähes aina. Ei virtsatiejutut, ei piilokives, ei epäonnistunut kastraatio, vaan epätyypillinen allergiaoireilu. Ja sitä myötä meni luonne vähitellen pilalle eläinlääkärikeikoilla. Allergisuus tulee kortisonin kautta myös lähes varmasti lyhentämään sen elinikää.

Ja Tiikeri on varmasti vain yksi kaltaisistaan. Japanilaisista shiboista on jo monen monta allergia- ja atopiatutkimusta, sekä suolen että ihon puolelta. Tämä valitettavasti sementoi sen, että rodussa ei ole kaikki hyvin. Tutkimusrahoitusta ei voi saada tuosta vaan ilman perusteluja tutkimuksen tarpeellisuudelle. Arvoitus! Paljonko arvelet labrakaman maksavan? Kuvittele mikä voisi olla maksimihinta kertakäyttöisille pipetinkärjille. Sitten lisää perään ainakin yksi nolla.

No. Jos jotain mielii tehdä asialle, niin ensimmäisenä on otettava selvää, että mikä se allergia edes on.

Artikkelisarja omistettu Tiikerille, joten kirjoitan sen myös loppuun.

edit: Suoritettu radikaali pinnaus blogin yläreunaan nostamaan tärkeää aihetta esille.

2 Comments

    1. Todellakin. Mä olen tässä vaiheessa valmis kohtaamaan myös sen vaihtoehdon, että immuunijärjestelmän sekoilut saattaa olla rokotusten elintärkeän hyödyn kääntöpuoli.
      Satu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *