Terveys

Putkitusleikkaus shiban glaukooman hoitona

Shiboilla näyttää olevan rotukohtainen alttius primaariin glaukoomaan eli silmänpainetautiin. Glaukooma kehittyy, kun silmän sisäiset rakenteet menevät lyttyyn ja tukkivat silmässä kiertävän nesteen poistumiskanavan. Neste alkaa kertyä silmään, ja silmänpaine nousee. Näköhermosolut eivät kestä painetta ja kuolevat, jolloin silmä sokeutuu. Paineistunut silmä on kivulias. Koirallakin näölle ja silmälle voidaan pelata lisäaikaa, jos hoito aloitetaan ajoissa ja silmänpaine saadaan laskemaan ennen sokeutumista.

Shibat oli tässä otannassa toisena heti shih tzujen jälkeen glaukoomasilmien määrässä. Niillä oli myös kaikkein eniten primaaria eli silmän rakenteesta johtuvaa ahdaskulmaglaukoomaa. Käppyrä: Vision outcome with antiglaucoma therapy and prognostic factors in canine glaucoma: A 6-years retrospective study in Japan (Kubo ym., 2019)

Shiba on tutkimustulosten perusteella jälleen poikkeusrotu, ja vaste glaukooman lääkehoitoon on vielä huonompi kuin muilla roduilla. Sen sijaan silmien ”putkitus” eli leikkauksella silmään asennettava pieni shuntti näyttää toimivan shiboilla kohtalaisen hyvin. Kerro tämä eläinlääkärillesi ja reffaa tutkimukseen Comparison of visual outcomes between medical treatment alone and Ahmed glaucoma valve implantation in Shiba dogs with primary angle closure glaucoma (Kubo ja Ito, 2024).

Glaukoomatutkimuksista japanilaisissa shiboissa voi lukea tarkemmin Shiban silmien salaisuuksien yhteydessä. 20 v vanhat tutkimukset on kuin onkin yhä ajankohtainen aihe, koska tuo uunintuore shiba-aiheinen tutkimusjulkaisu käsittelee just glaukoomashibojen hoitoa. Samoin shibojen uusi JTO huomioi glaukooman, ja glaukoomashiboja on sen perusteella tavattu myös Suomessa.

Shibojen statseja uusimmasta (2024) shibojen glaukoomatutkimuksesta:

 • 65 glaukoomashibaa Japanista.
 • Aika oli ratkaiseva: jos oireiden alusta oli kulunut alle 72 tuntia, niin näkö oli todennäköisemmin vielä tallella (86.7%) kuin jos oireiden alusta oli kulunut yli 72 tuntia (44.1%) Prosentit laskevat tässä silmiä.
 • 12 kuukauden kohdalla glaukoomasilmät olivat yhä näkökykyisiä seuraavasti: 7.7% lääkkeillä hoidetuista silmistä ja 69.2% putkitetuista silmistä (Ahmed-glaukoomashuntti).
 • Sokeutumisajan mediaani glaukoomasilmissä oli seuraava: alle kaksi kuukautta (1.7 kk) lääkkeillä hoidetuissa silmissä ja yli kolme vuotta (39.9 kk) putkitetuissa silmissä. Mediaani tässä: järjestyksessä keskellä oleva sokeutumisaika, jonka ylä- ja alapuolella on yhtä monta sokeutumisaikaa, eli alapuolella nopeampia sokeutumisia ja yläpuolella saman verran hitaampia sokeutumisia.
 • Tutkimuksen johtopäätökset: jos shiba on leikkauskuntoinen ja glaukoomasilmässä on yhä näkö, niin leikkaushoito voi olla harkinnan arvoinen optio.
 • Ja omat johtopäätökset: glaukooma näyttää sokeuttavan joka tapauksessa, mutta putkitus voi antaa huomattavasti lisäaikaa.
 • Huom. tutkimus on toistaiseksi maksumuurin takana, joten näen vain sen tiivistelmän. Siinä ei mainita, montako niitä leikattuja silmiä oli.

Shibojen statseja kaikkien rotujen silmänputkitushoidon tutkimuksesta (2022):

 • Yhteensä 132 Ahmed-shuntilla putkitettua silmää eri rotuisilla koirilla vuosilta 2010-2019.
 • Näön säilyminen kaikissa putkitetuissa silmissä: keskiarvo 57.5 ± 3.9 kuukautta eli lähemmäs viisi vuotta.
 • Näön säilyminen shibojen putkitetuissa silmissä: keskiarvo 63.1 ± 5.5 kuukautta eli yli viisi vuotta. Shibat on kerrankin kiskoneet jotain statsia positiivisesti ylöspäin!
 • (Tässä yli viisi vuotta siis keskiarvo, kun äskeisen tutkimuksen yli kolme vuotta oli mediaani. Sokeutumisaika ja näön säilymisen aika on kaiken järjen mukaan sama asia.)

Shibojen statseja kaikkien rotujen glaukoomatutkimuksesta (2019):

 • Tutkittu jonkin silmäklinikan vuosien 2011-2017 koirapotilaita, joilla diagnosoitu glaukooma.
 • Näitä oli 207 koiraa, joilla yhteensä 228 glaukoomasilmää. Shibojen silmiä niistä oli 17.5% eli shibat oli toiseksi edustetuin rotu shih tzujen jälkeen.
 • Shibojen silmissä oli kaikkein eniten primaaria ahdaskulmaglaukoomaa.
 • Lääkehoitoa saaneet shibasilmät sokeutuivat vielä nopeammin (mediaani 5 viikkoa) kuin lääkehoitoa saaneet muunrotuisten silmät (mediaani 12 viikkoa). Kaikki shibasilmät oli sokeutuneet viimeistään 22 viikkoa ensikäynnistä. Tässä otannassa ei ollut putkitettuja shibasilmiä.

”Ahmed Ahne! Ajattelit kuitenkin.”

Lähteitä ja luettavaa:

Comparison of visual outcomes between medical treatment alone and Ahmed glaucoma valve implantation in Shiba dogs with primary angle closure glaucoma (Kubo ja Ito, 2024)

Long-term vision outcomes and breed differences of Ahmed Glaucoma Valve implantation in 132 eyes of 122 dogs (Saito y., 2022)

Vision outcome with antiglaucoma therapy and prognostic factors in canine glaucoma: A 6-years retrospective study in
Japan (Kubo ym., 2019)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *